VRSTE TERAPIJA

TERAPIJSKI ULTRAZVUK je vrsta dubinske termoterapije.

Djelovanje ultrazvuka je mehaničko, biokemijsko i fizikalnokemijsko te toplinsko.

Terapijski efekt postiže se povećanjem temperatre tkiva na primijenjenom području, povećanoj cirkulaciji i izmjeni tvari, povećanoj elastičnosti tkiva.

Zagrijavajući strukture u blizini kosti ( hvatišta tetiva, tetivne ovojnice, burze, hvatišta ligamenata, zglobne čahure) možemo utjecati na obnavljajuće procese u kroničnim degenerativnim i upalnim stanjima.

Indikacije za primjenu ultrazvuka su kronične degenerativne bolesti i bolesti iz skupine izvanzglobnog reumatizma: entezitisi, burzitisi, tendovaginitisi, peritendinitisi, kapsulitisi, ozljede ligamenata i zglobnih čahura.

LASER je akronim za engleski naziv „Light Amplification by Stimulated Emision of Radiation“, što znači pojačanje svjetla stimuliranom emisijom zračenja.

Laser djeluje biofotostimulirajuće, ubrzava sintezu kolagena i stvaranje granulacijskog tkiva, djeluje analgetski i antiedematozno.

Indikacije za primjenu lasera su akutne i kronične boli, upalne i degenerativne reumatske bolesti, ozljede mekih tkiva, tetiva i ligamenata te otvorene rane.

Kontraindikacije jesu boli nepoznatog uzroka, akutni tromboflebitis, prva tri mjeseca trudnoće i tumori.

Zbog potencijalne opasnosti od oštećenja oka, prilikom primjene lasera potrebno je imati zaštitne naočale.

ELEKTROTERAPIJA – primjena električne struje u terapijske svrhe. Dijeli se prema frekvenciji struje kojom se koristimo. Kontraindikacije su akutne bolesti, upale ili infektivna stanja, promjene kože na mjestu aplikacije, ugrađen trajni elektrostimulator srca te trudnoća.

1. galvanska struja-konstantna istosmjerna struja. Djeluje na promjenu ionske ravnoteže na staničnoj membrani i stvaranje topline trenja iona na njihovu putovanju u tkivu. Djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli (nociceptori) tako da se bol smanjuje ili nestane. Galvanska struja povećava podražljivost i provodljivost živaca, djeluje na vazomotorne živce-živci odgovorni za inervaciju krvnih žila. Indikacije za primjenu galvanske srtuje su reumatske bolesti, pareze i paralize, bolesti krvnih žila i poremećaji cirkulacije te oštećenja perifernih živaca.

2. dijadinamska struja- niskofrekventna, poluvalna ili punovalna ispravljena struja sinusoidnog oblika, frekvencije 50 do 100 Hz. Glavno djelovanje je u ublažavanju boli i izazivanju aktivne hiperemije. Primjenjuje se u liječenju bolnih sindroma i izvanzglobnog reumatizma.

3. interferentne struje – srednjefrekventne izmjenične struje. Djeluju na motorne živce, imaju analgetski i protuupalni učinak te pomažu u procesu cijeljenja kostiju nakon prijeloma.

4. TENS- metoda elektroanalgezije gdje se selektivnom stimulacijom živčanih vlakana tipa A blokiraju živčana vlakna koja prenose bol, tip C, i na taj način primjenom elektroda namjesto boli ili regiju dolazi do blokiranja prijenosa boli i prijenosa prema višim razinama živčanog sustava. Indikacije su akutna i kronična bol u ortopediji, kirurgiji, reumatologiji, neurologiji, onkologiji, ginekologiji.

5. elektrostimulacija- ovaj se oblik liječenja osniva na izazivanju mišićne kontrakcije s pomoću električnih podražaja. Time nastojimo spriječiti atrofiju mišića. U Sv.Katarini elektrostimulaciju izvodimo pomoću modernih Compex uređaja koji ima mnoštvo programa s kojima se postiže različiti efekt na mišiće: od relaksacije, analgezije do treninga za poboljšanje trofike mišića.

Glavno djelovanje pulsnog elektromagnetskog polja je povećanje razine metabolizma, stabilizacije K/Na pumpe, odnosno membranskog potencijala, poticanje izmjene tvari na razini staničnih membrana te poboljšanje cirkulacije.

Indikacije su bolesti i ozljede lokomotornog sustava, upalne i degenerativne reumatske bolesti, Raynaudov sindrom, algodistrofije, svježe rane i sraštanje kostiju. Terapija magnetskim poljem dokazan je medicinski pristup koji se koristi u ublažavanju boli i ubrzavanju zacjeljivanja tkiva. Magnetoterapija koristi magnetsku komponentu elektromagnetskog polja. Poznati učinci su njeni učinci ublažavanja boli i ubrzavanja zacjeljivanja.
Za bolju sigurnost terapeuta, u sve aplikatore za magnetoterapiju ugrađena je FMF tehnologija (Focused Magnetic FieldTM, fokusirano magnetsko polje). Ona isključuje magnetsko polje na onoj strani aplikatora koju drži terapeut. Pacijent tako tijekom tretmana dobija sve prednosti magnetoterapije, a terapeut nije izložen magnetskom polju.
Dostupan je širok izbor aplikatora za magnetoterapiju. Disk aplikatori uglavnom se koriste za ekstremitete, a veliki solenoidi koriste se u terapijama za područje trupa.

Primjenom ove terapije otvaraju se pore, šire krvne žile – prokrvljujemo tretirano područje, uklanja zastoj u cirkulaciji, uspostavlja bolje zacijeljivanje tkiva i izbacuju se toksini iz mišića.
Izvrsni rezultati se postižu daju vrlo dobre rezultate kod liječenja cijelog lokomotornog sustava: bolno ukočenih leđa, boli među lopaticama, boli u lumbalnom dijelu leđa, išijasa i sl.