UGANUĆA NOŽNOG ZGLOBA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Uganuće gležnja nastaje kada iznenada rotirate ili okrećete gležanj.Posljedica toga je,najčešće,ozljeda ligamenata koji služe kao stabilizator samog gležnja.Takva istegnuća nastaju kada su ligamenti prisiljeni se kretati izvan svoga normalnog raspona.Najčešće se događaju na vanjskoj strani gležnja.

UZROCI

Uganuće nožnog zgloba se događa kada je gležanj prisiljen maknuti se iz svog uobičajenog položaja, što može uzokovati istegnuće jednog ili više ligamenata.Najčešće se događaju prilikom pada,nespretnog doskoka na nožni zglob,prilikom vježbanja ili hodanja na neravnoj površini.

FAKTORI RIZIKA

Sportske aktivnosti koja zahtijevaju skakanje,izvrtanje stopala i sl. To su načešće košarka,tenis,nogomet,trčanje…

Neravna podloga.Hodanje ili trčanje po neravnoj površini može uzrokovati uganuća gležnja.

Ako je osoba već imala sličnu ozljedu.Kod takvih situacija postoji veća vjerojatnost uganuća.

Loša fizička sprema.

Nepravilna obuća.

SIMPTOMI

Najblaži stupanj ozljede je istegnuće. Osoba se žali na blagu bol na pritisak i to najčešće na polazištu sveze na lisnoj kosti, a javlja i blažu bolnost prilikom kako aktivnih tako i pasivnih pokreta gležnja. Može potpuno opteretiti stopalo prilikom hoda uz pojavu samo blaže bolnosti. Prisutna je manja oteklina gležnja.

Drugi stupanj ozljede karakterizira puknuće prednje talofibularne sveze te djelomično puknuće kalkaneofibularne sveze. Ozljeđenik se žali na bol u mirovanju te na njeno izrazito pojačanje pri izvođenju kako aktivnih tako i pasivnih pokreta. Ta bol znatnije onemogućuje normalan hod. Prisutna je veća oteklina zgloba uz vidljive ekhimoze i hematom.

Treći stupanj ozljede karakterizira potpuno puknuće prednje talofibularne sveze i kalkaneofibularne sveze, a katkad je prisutno i djelomično puknuće stražnje talofibularne sveze kao i zglobne čahure. Bol je tako snažna da onemogućuje hod, a izrazito se pojačava i pri samom pokušaju pokreta zgloba. Valja istaknuti značajno ograničenje pokretljivosti zgloba zbog velike otekline zgloba i hematoma.

PREVENCIJA

Pravilno zagrijavanje prije sportske aktivnosti.

Povećati pažnju prilikom trčanja ili hodanja na neravnim terenima.

Ako ste već imali sličnu ozljedu , možete staviti steznik na ozljeđeni zglob.

Nositi udobnu i odgovarajuću obuću.

Nemojte nositi visoke pete.

Održavanje dobre fizičke spreme vježbanjem.

DIJAGNOZA

Prilikom pregleda liječnik najviše pozornosti usmjerava prema načinu na koji je došlo do ozljede. U gotovo svakoj pa i onoj bezazlenoj situaciji, liječnik će vas poslati na rendgensko snimanje.

Liječnik će ovisno o ozljedi provesti nekoliko testova među kojima je i stabilnost gležnja – test prednje ladice i inversion stress test. O rendgenskoj slici ovisi daljnje liječenje. U nekim slučajevima je potrebno staviti longetu

LIJEČENJE

Liječenje uganuća gležnja ovisi o težini ozljede. Mnogi ljudi jednostavno liječe svoju ozljedu kod kuće. U većini slučajeva lijekovi poput ibuprofena su dovoljni da uklone bolove uzrokovane uganućem. Ovo naravno pomaže ako je istegnuće ligamenata gležnja lakše. Ako ste dakle uspjeli pošteno uganuti gležanj oblozi su nedovoljna pomoć.

Ako je riječ o blagom stupnju uganuća, zavijanje gležnja, ledeni oblog, namještanje noge u povišeni položaj je sve što je potrebno.

Ako je riječ o umjerenom uganuću obično se postavlja gipsani zavoj koji na nozi ostaje tijekom sljedeća tri tjedna. Riječ je postupku imobilizacije noge. 

Kada je riječ o teškim ozljedama, potreban je kirurški zahvat. Liječnici su oko kirurškog zahvata podijeljeni, posebno kada je riječ o teškim ozljedama. Određeni dio kirurga smatra kako se kirurškim putem ne postižu bolji rezultati. 

Aura centar je tu za Vas ukoliko imate težih i ozbiljnijih posljedica nožnog zgloba.Najmodernije metode liječenja ,koje koristimo u našem centru, izuzetno uspješno tretiraju simptome uganuća.