TORAKALNI SINDROM

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Pod torakalnim se sindromom podrazumijevaju bolovi, zatezanje, probadanje, osjećaj napetosti, bolnost na dodir ili trnjenje u grudnom dijelu kralježnice s mogućim isijavanjem bolova u prsni koš. Dugotrajno sjedenje, stajanje i uopće nedostatak tjelesne aktivnosti najviše pridonose nastanku torakalnog sindroma.

Iako slabo pokretan, središnji dio kralježnice funkcionalno je važan jer pruža uporište mišićima vrata, lopatici i donjem dijelu leđa. Također, središnji je dio kralježnice aktivan u održavanju tijela u sjedećem i stojećem položaju kao i tijekom kretanja.

SIMPTOMI

Sindromom u medicini nazivamo stanje koje karakterizira skup simptoma koji se obično pojavljuju zajedno. Liječnik će tako dijagnosticirati torakalni sindrom u slučaju prisutnosti sljedećih simptoma:

-bolovi, zatezanje i probadanje u središnjem dijelu kralježnice,

-osjećaj boli na dodir, primjerice tijekom masaže,

-osjećaj utrnuća u središnjem dijelu kralježnice,

-širenje boli u prsni koš.

UZROCI

Kao u slučaju svakog sindroma, i kod torakalnog sindroma teško je definirati jedan konkretan uzrok s obzirom na to da je najčešće riječ o nekoliko različitih uzroka.

Obično je primarni uzrok degeneracija na kralješcima ili hrskavici središnjeg dijela kralježnice. Primjerice, hernija diska uzrokovana njegovom degeneracijom može uzrokovati simptome torakalnog sindroma, kao i spondiloza, degenerativna bolest uslijed koje dolazi do kalcifikacije kralježničkih ligamenata, odnosno taloženja kalcija unutar istih.

DIJAGNOSTIKA

 U utvrđivanju uzroka torakalnog bolnog sindroma, uz dobru anamnezu i temeljit klinički pregled, korisni su i rendgensko snimanje (RTG), magnetska rezonancija (MR) ili alternativno CT-mijelografija torakalne kralježnice, kao i elektromiografija (EMG) mišića uz kralježnicu, te mišića ruku i nogu.

 LIJEČENJE

Kod simptoma koje traju duže od nekoliko tjedana izuzetno bitno je početi sa kvalitetnim liječenjem u smislu čim prije oporavka.Fizikalna medicina i rehabilitacija je osnova u liječenju ovakvih tegoba.Aura centar je specijaliziran za liječenje i najtežih kroničnih stanja najmodernijim svjetskim metodama fizikalne terapije . Liječenje torakalnog bolnog sindroma usmjereno je prema smanjenju bolova, a time i poboljšanju funkcije kralježnice. Primjena lijekova protiv bolova (analgetika i nesteroidnih antireumatika) se može koristiti u prvih 10-tak dana.Međutim dugotrajno korištenje lijekova nije preporučljivo.. Funkcionalno liječenje obuhvaća odgovarajuće modalitete fizikalno-terapijskih postupaka s ciljem smanjenja boli, snaženja mišića i restitucije funkcije kralježnice. Medicinska gimnastika gotovo je uvijek dio funkcionalnog liječenja, a preporučuje se provoditi je svakodnevno, barem dva puta na dan.