STRES FRAKUTRE STOPALA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Prijelomi jedne ili više kosti u stopalu izgledaju kao sitne pukotine na mjestu nastanka.Uzrokuje ih ponavljajuća sila na stopalu npr. skakanje,trčanje na velike udaljenosti.Mogu nastati kao posljedica osteoproze.

SIMPTOMI

U početnim fazama bolovi su jedva primjetni ali oni se s vremenom pogoršavaju.Može se na određenim dijelovima kostiju osjetiti bolnost čak i na dodir.Isto tako može se javiti otok.

FAKTORI RIZIKA

Najčešće se događaju kao rezultat prebrzog povećavanja količine ili intenziteta aktivnosti.Kost se postupno prilagođava većem opterećenju.Tijekom normalnog procesa koštano tkivo se remodelira i mijenja a zatim obnavlja.

Najčešći faktori rizika su sportovi koji povećano opterećuju stopalo.Npr. košarka,tenis,nogomet ili gimnastika…

Kod naglog povećavanja aktivnosti,pogotovo kod osoba koje su imale sjedeći način života te premalo aktivnosti.Takve osobe se najčešće prebrzo prebacuju na teže oblike vježbanja ili treniranja.

Osobe koje imaju ravna stopala.

Slabe kosti ili osteoprpoza.

Poremećaji prehrane s premalo vitamina D i kalcija.

PREVENCIJA

Kada , nakon dugo vremena,počinjete vježbati iznimno je bitno da se takve vrste aktivnosti dozirno povećavaju po intenzitetu.Ne više od 10% tjedno.

Koristite odgovarajuću obuću.

Pravilna prehrana,koja ima dovoljno kalcija,vitamina D i drugih hranjivih sastojaka.

DIJAGNOZA

Na početku se kod stručnjaka obavlja anamneza i nakon pregleda se najčešće prepisuje rtg snimka,te magnetska rezonanca.Ponekad i po potrebi se može napraviti skeniranje kostiju.

LIJEČENJE

Da bi se smanjilo opterećenje kostiju do zarastanja se načešće nosi longeta te se pomaže hod sa štakama ili hodalicom.U najtežim slučajevima se radi kirurški zahvat na ozljeđenom stopalu.