SPINALNA STENOZA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Spinalna stenoza je sužavanje prostora unutar kralježničkog kanala,a posljedica svega se može dogoditi pritisak na živce koji izlaze iz kralježnice. Spinalna stenoza može se dogoditi bilo gdje u kralježnici, ali najvjerojatnije je da se dogodi u donjem dijelu leđa (lumbalna kralježnica) ili vratu (cervikalna kralježnica). Ima smisla da se stenoza, ako se stenoza pojavi u donjem dijelu leđa, naziva lumbalnom spinalnom stenozom; ako je u vratu da se naziva cervikalnom spinalnom stenozom. Spinalna stenoza je poprilično česta zato što su promjene u kralježnici – kao što je njeno sužavanje – prirodni dio starenja. Naravno, to ne znači da će samo stariji ljudi dobiti spinalnu stenozu ili da će svatko dobiti spinalnu stenozu kako stari, ali je češća kod starijih ljudi.

VRSTE

-klasifikacija se vrši prema mjestu gdje je stanje nastalo.

1. stenoza vratnog dijela kralježnice-zahvaćen vrat

2.lumbalna stenoza-problemi sa donjim dijelom kralježnice

Simptomi lumbalne spinalne stenoze:

U blažim slučajevima osobe neće imati značajnijih simptoma,međutim u težim slučajevima

može uzrokovati bol ili grčenje u nogama kada stojite dulje vremena ili kada hodate. Neugoda obično popusti ako se nagnete prema naprijed ili sjednete, ali vraća se kada ustanete. Mislite na to ovako – dok hodate kroz trgovinu, smanjuje li Vam naslanjanje na kolica bol? Bol koja se smanjuje kada se naginjete prema naprijed tipična je za lumbalnu spinalnu stenozu. Ova vrsta boli zove se pseudo-hromost, lažna hromost ili živčana povremena hromost. Drugi simptomi lumbalne spinalne stenoze osim boli mogu uključivati utrnuće, slabost ili peckanje u nozi ili stopalu. U ozbiljnim slučajevima lumbalne spinalne stenoze, živci prema mjehuru ili crijeva mogu doživjeti kompresiju koja može dovesti do djelomične ili potpune inkontinencije. Ako imate problema s kontroliranjem mjehura ili crijeva, trebali biste potražiti hitnu medicinsku pomoć.

-javljaju se umor i trnci u rukama,nogama,stopalu

-problemi s hodanjem i ravnotežom

UZROCI

-genetska predispozicija

-prekomjerni rast kostiju

-hernija diska

-zadebljani ligamenti u okolici kralježnice

-tumori

-ozljede kralježnice

FAKTORI RIZIKA

-starije dobne skupine ( od 50 god. pa naviše)

-traume

-urođene deformacije kralježnice

DIJAGNOSTIČKE PRETRAGE

-rtg snimka kralježnice

-magnetska rezonanca

-ct

LIJEČENJE:

-ovisi o lokaciji i ozbiljnosti kliničke slike.Najčešće se kombinira fizikalna terapija,sredstva protiv bolova,a u najtežim situacijama operativno liječenje.