SMRZNUTO RAME

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Smrznuto rame, poznato i kao adhezivni kapsulitis, je stanje koje karakterizira ukočenost i bol u ramenom zglobu. Znakovi i simptomi obično počinju postupno, pogoršavaju se s vremenom, a zatim nestaju, obično unutar jedne do tri godine.Rizik od razvijanja smrznutog ramena povećava se ako se oporavljate od zdravstvenog stanja ili postupka koji vam onemogućuje pomicanje ruke – poput moždanog udara ili mastektomije.Postoje dva osnovna oblika bolesti. Jedan oblik bolesti razvija se bez poznatog uzroka i ne može ga se dovesti u vezu s nekom drugom poznatom bolešću. Češće je vezan uz žene te  peto i šesto desetljeće života.  Drugi oblik bolesti vezan je uz neke druge bolesti kao što su šećerna bolest, bolesti štitne žlijezde, karcinom pluća, tuberkuloza, infarkt miokarda, stanja nakon amputacije dojke te ozljede ramena.

SIMPTOMI

Smrznuto rame obično se razvija sporo, i to u tri stadija. Svaka faza može trajati više mjeseci.

1.faza :zamrzavanje. Svaki pokret vašeg ramena uzrokuje bol, a raspon pokreta vašeg ramena počinje biti ograničen.

2. zamrznuta faza. Tijekom ove faze može se početi smanjivati ​​bol. Međutim, vaše rame postaje ukočeno, a njegovo korištenje postaje teže.

3.faza odmrzavanje. Raspon pokreta u vašem ramenu počinje se poboljšavati.Kod nekih ljudi bol se pogoršava noću, ponekad narušavajući san.

Sve u svemi ovi procesi mogu trajati jako dugo ukoliko na vrijeme ne potražite stručnu medicinsku pomoć

DIJAGNOSTIKA

Ukoliko primijetite slične simptome koji vas opterećuju neko vrijeme, javite se liječniku koji će prvo napraviti kontrolni fizički pregled. Bit će uočljiv ograničen opseg aktivnih i pasivnih pokreta u ramenom zglobu u usporedbi s drugim zdravim ramenom. Najviše su oštećena vanjska rotacija ramena i abdukcija (otklon ruke od tijela).

Liječnik možda odluči dati i injekciju anestetika u rame kako bi bolje ispitao funkcionalnost zgloba.

Obično je fizikalan pregled dovoljan za postavljanje dijagnoze smrznutog ramena, no u slučaju nedoumica moguće je napraviti i rendgenski pregled, ultrazvuk ili magnetsku rezonancu za isključenje drugih dijagnoza poput artritisa ili rupture rotatorne manšete.

LIJEČENJE

Smrznuto je rame naziv za stanje u kojem je ograničena pokretljivost ramenog zgloba zbog procesa na njegovoj čahuri, što je praćeno iznimnim bolovima, kako u samom zglobu, tako i u vratu, lopatici, te cijeloj ruci. Liječenje izvodi lijekovima, fizikalnom terapijom, te operativno.

Fizkalna terapija i rehabilitacija ima prvo mjesto u liječenju ovakvih sindroma.Moderne metode nam omogućuju izuzetno uspješan i kratak oporavak . I kada se na sve doda pravilna rehabilitacija rezultati su izvrsni.Aura centar u svojoj praksi koristi najmodernije svjetske metode liječenja.S individualnim pristupom i godinama iskustva naši pacijenti se vraćaju normalnom život u kratkom vremenu.

– Lijekovi koji se primjenjuju najčešće su nesteroidni antireumatici i analgetici. Prvima se osim na bol, pokušava djelovati i na upalni proces, sa promjenjivim uspjehom, dok analgetici mogu ovdje poslužiti kao  sredstvo za nuždu. Njih, osim u obliku tableta ili intramuskularnih injekcija, možemo primjeniti i kao injekciju u sam zglob. Tada je njihova efikasnost veća, a nuspojave manje. Često se u obliku injekcije  zglob daju i kortizoni (sintetički hormoni koji djeluju samo na upalni proces). Iako vrlo efikasni u otklanjanju bolova, poradi mogućih ozbiljnih nuspojava, preporuča se samo kratka terapija.

-Operativni zahvati kod ovog oboljenja rade se tek onda kada su sve ostale metode zakazale. Čak je i tada potrebna dugotrajna fizikalna terapija ne bi li se funkcija ramena povratila u stanje blisko onome prije početka bolesti.

-Fizikalna terapija je ono bez čega nema povratka funkcije ramena u ovom oboljenju. Sve ostalo, poput tableta, injekcija, ili operacije, samo je pomoćno sredstvo, kako bi se upornim vježbanjem, malo po malo, pokreti u ramenu povećavali, a sa poboljšanom funkcijom i bol smanjivala. U tu svrhu koristimo i terapiju ledom u svim oblicima, elektroterapiju, ultrazvučnu terapiju, laser, magnet, a u novije vrijeme i terapiju udarnim valom (ESWT). No vježbe su ipak temelj. Njihov je cilj s jedne strane istezanjem povećati elastičnost skrućene zglobne čahure, a s druge strane mišiće osposobiti jačanjem da tu elastičnost i održe. Nije danas rijetkost vidjeti osobe sa smrznutim ramenom kako vježbaju u teretani, niti kako plivaju u bazenu, jer je sve to dio jednog kompleksnog pristupa liječenju ovog oboljenja.