SKAKAČKO KOLJENO

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Skakačko koljeno je bolni sindrom u prednjem dijelu koljena i oko koljenskog zgloba.Još se naziva i „trkačko koljeno“ jer se češće događa kod osoba koje se bave sportovima koji uključuju trčanje i skakanje.Same tegobe se pojačavaju kada trčite,hodate uz ili niz stepenica,ako dugo sjedite ili čučite.Jednostavni tretmani poput odmora i leda često pomažu ali ponekad je potrebna stručna rehabilitacija da se tegobe smire.

ANATOMIJA

Da bi smo shvatili način na koji nastaje ovaj upalni proces, valja reći da tijelo na sve moguće načine pokušava smanjiti potrošnju energije tijekom kretanja. Tako na natkoljenici postoji jedan vrlo dugačak ligamentarni snop koji se proteže od kuka pa sve do ispod koljena i ide sa vanjske strane natkoljenice, a zovemo ga i iliotibijalni ligament. Jedna od njegovih zadaća je i ta da kod stajanja održava koljeno opruženim, tako da u toj poziciji mišići nogu koriste samo za održavanje ravnoteže, a ne i za održavanje samog stava. To možete provjeriti i tako da stavite ruku ma mišiće s prednje strane natkoljenice i vidjeti ćete da su oni pri stajanju skoro potpuno relaksirani. I mogu biti kada je u tom položaju spomenuta ligamentarna sveza maksimalno zategnuta. U svom donjem dijelu ona prolazi pored koštane izbočine sa vanjske strane koljena i «preskače» preko nje kod hodanja, trčanja, čučnjeva i uopće pokretanja.

UZROCI

-pretjerano trčanje ili skakanje,pogotovo u sportovima koji ponavljaju stres i opterećenje na koljenu.

-neravnoteža u jakosti mišića kuka i koljena.

-treuma koljena-poput iščašenja ili prijeloma.

-kirurgija-operacija koljena,posebno prednjeg križnog ligamenta.

SIMPTOMI

U određenim situacijama, taj se njen dio upali i uzrokuje bolove sa vanjske strane koljena. Bolovi ne moraju nužno biti stalni. Oni započinju nakon što sportaš pretrči određenu distancu, ili nakon što poveća brzinu trčanja. Moguće je da bolove uzrokuje samo trčanje nizbrdo ili niz stepenice. Nakon prestanka fizičke aktivnosti, bolovi se gube, da bi se ponovo pojavili pri slijedećem trčanju.

FAKTORI RIZIKA

-dob- tipično oboljenje u adolescentskog dobi ili kod osoba u 20-tim godinama.

-ženski spol – ima dvostruko veću šansu za razvijanje tegoba.Vjerojatno jer ženski spol ima širu zdjelicu koja povećava kut pod kojim se susreću kosti u koljenu.

-sportske aktivnosti – pogotovo u onim sportovima kojima dominira trčanje i skakanje.

PREVENCIJA

-jačanje mišića u okolici koljena.

-pravilno zagrijavanje prije bavljenja sportskih aktivnosti.

-ukoliko imate višak kilograma , bilo bi poželjno dovesti kilažu nu normalnu granicu.

-izbjegavati nagle promjene u intenzitetu vježbanja.

-koristite pravilnu obuću.

DIJAGNOSTIKA

Dijagnostika je jednostavna i sastoji se od pritiska na tipično bolno mjesto u određenoj poziciji koljena. U nejasnih slučajeva moguće je i ultrazvukom ili magnetskom rezonancom potvrditi postojanje upalnog procesa. Liječenje obavezno započinje mirovanjem i kompletnom fizioterapijom usmjerenom na smanjivanje upalnog procesa. Posebno se efikasnom tretmanu ovog bolnog sindroma pokazala duboka frikcijska masaža, kao i terapija laserom. U rezistentnih stanja može pomoži terapija udarnim valom (ESWT),  a samo se iznimno čini operativni zahvat, nakon kojeg je povratak u trening relativno brz (3-4 tjedna). Pri povratku u trening poslije operacije preporuča se nošenje ortoze.

LIJEČENJE

Za stručno liječenje težih tegoba bilo bi poželjno javiti se medicinskom stručnjaku radi postavljanja dijagnoze te planiranja rehabilitacije.Aura centar je specijaliziran za liječenje skakačkog koljena najmodernijim metodama.Brzo i učinkovito liječenje je ključ ranog oporavka.