RUPTURA AHILOVE TETIVE

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Ruptura Ahilove tetive nastaje kao posljedica sile koje je povezana s velikom i jakom kontrakcijom mišića triceps surae. Puknuće je povezano i s naglim pokretom stopala prema gore, koje je prethodno bilo maksimalno svinuto prema dolje (prilikom skoka), ili pak zbog nagle, neočekivane kretnje stopala prema gore, koje nastaje kada se npr. čovjek posklizne na stepenišu ili prilikom pada u rupu na cesti/sportskom terenu. U više od tri četvrtine slučajeva puknuće tetive nastaje pri skoku, doskoku, okretu, ili pak zbog iznenadnog ubrzanja prilikom trčanja. Tek u manje od 10% slučajeva puknuće Ahilove tetive uzrokovano je primjenom direktne sile na tetivu, a također u 10% slučajeva nije vezano uz sportsku aktivnost.

SIMPTOMI

Iznenadna bol u tetivi.

Nemogućnost oslonca na nogu ili stajanja na prstima.

Glasan zvuk pucanja.

Oteklina.

UZROCI

Ahilova tetiva nam pomaže usmjeriti stopalo prema dolje,podići se na nožne prste i odgurnuti stopalo za vrijeme hodanja ili trčanja.Ruptura se najčešće događa blizu petne kosti.Najčešće ozljeda dolazi prekomjernim opterećenjem za vrijeme sportske aktivnosti,padom s visine ili nezgodnim izokretanjem stopala.

FAKTORI RIZIKA

Dob.Najčešće se događa između 30 i 40 godine života.

Spol.Pet puta se više događa kod muškaraca nego žena.

Bavljenje sportovima koji uljučuju puno trčanja,skakanja ili znenadnih pokreta zaustavljanja i kretanja.

Prekomjerna tjelesna težina.

DIJAGNOZA

Dijagnoza puknuća Ahilove tetive postavlja se relativno lagano kliničkim i ultrazvučnim pregledom. Pri kliničkom pregledu, od najveće pomoći jest tzv. Thompsonov test koji se izvodi u potrbušnom položaju bolesnika, s ispruženim koljenima, a stopala mu slobodno vise preko ruba stola za pregled. Liječnik rukom obuhvaća potkoljenicu na mjestu najvećeg izbočenja muskulature. Kada tu muskulaturu stisne, u zdrave se osobe stopalo savija prema dolje, no ako je došlo do puknuća Ahilove tetive stopalo ostaje mirno i ne pokreće se.

SAMOPOMOĆ

Do odlaska liječniku samopomoć treba biti usmjerena na smirivanje boli dobro poznatim i opisanim postupkom RICE-a (engl. R: rest – odmor; I: ice – led, hlađenje; C: compression – kompresija; E: elevation – elevacija, podizanje). Obavezno je potrebno primijeniti hlađenje ledom na bolno mjesto tijekom deset do petnaest minuta, što treba ponavljati nekoliko puta tijekom dana, ne savjetuje se više od pet do šest puta, a nogu treba postaviti u povišeni položaj te zamotati elastičnim zavojem. Uzeti medikamentnu terapiju nesteroidnih protuupalnih lijekova u maksimalnoj dnevnoj dozi u obliku tableta, kapsula, čepića ili injekcija.

LIJEČENJE

Liječenje puknuća Ahilove tetive može biti operacijsko i neoperacijsko. Danas se daleko češće koristi operacijsko liječenje s jednom od brojnih opisanih kirurških metoda. Nakon operacije potrebna je imobilizacija, najčešće jednom od specijaliziranih ortoza, a rjeđe sadrenom čizmom (gipsom) u trajanju od 6-8 tjedana. Nekada je neoperacijsko liječenje uključivalo imobilizaciju u trajanju od 12 tjedana, dok se danas provodi tzv. funkcionalno neoperacijsko liječenje.

Terapija i rehabilitacija provodi se nakon operacijskog liječenja te uključuje razne pasivne i aktivne fizioterapijske procedure (ES hipotrofične muskulature, krioterapija, magnetoterapija, laser, elektroanalgezija, terapijski UZV – u kasnijem terapijskom tijeku, čitav niz kineziterapijskih vježbi – postupno istezanje, stabilizacija, propriocepcija, biofeedback trening, snaženje muskulature, vježbe u bazenu, plivanje) uz postupno povećavanje opterećenja noge i izbjegavanje stajanja na prstima u početku fizioterapijskog liječenja.

Povratak sportskim aktivnostima uglavnom se očekuje nakon 6 do 9 mjeseci od ozljede odnosno operacije. Stoga je prevencija nastanka ozljede ključan faktor koji mora biti sastavni dio svake sportske aktivnosti, a to je dostatno zagrijavanje i istezanje muskulature prije sporta te istezanja muskulature nakon sporta. Cjelokupni sustav za kretanje treba adekvatno i dostatno pripremiti za razne sportske aktivnosti jer jedino pravilnim pristupom sportu sačuvat ćemo naše kosti, zglobove, mišiće i tetive od učestalijih ozljeda i oštećenja.