RADIKULOPATIJA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Radikulopatija se odnosi na simptome koji se postepeno razvijaju u slučajevima kada postoji pritisak na korjen živca koji izlazi iz kralježnice.Kompresija ili pritisak živca načešće je povezana sa hernijom diska ili degenerativnim promjenama u kralježnici.Važno je napomenuti da sve hernije diska ne uzrokuju bol.

SIMPTOMI

-karakteristični simptomi radikulopatije uključuju:

-bol-u cervikalnih radikulopatija bol polazi od vrata pa se širi u ruke,kod lumbalne radikulopatije bol se širi od donjeg dijela leđa prema stražnjici i nozi

-trnjenje može biti prisutno u ruci,nozi,šakama ili stopalu

-umor ruku i nogu

-slabost ruku ili nogu

Najčešće pogađaju jednu stranu tijela.Simptomi se mogu pogoršavati određenim pokretima , dugotrajnim sjedenjem ili stajanjem,a ponekad kašljem ili kihanjem.

DIJAGNOSTIKA

Oštećenje živca utvrđuje se kliničkim pregledom, tijekom kojeg se nalaze već spomenute smetnje osjeta, ali i motorike: često bolna i ograničena gibljivost slabinskog dijela kralježnice, hipotrofija mišića ekstremiteta (slabost, „propadanje“), slabiji ili odsutni vlastiti refleksi (patelarni i RAT – refleks Ahilove tetive). EMNG–elektromio-neurografija definitivno potvrđuje dijagnozu, precizira lokalizaciju, opseg i okvirno vrijeme trajanja oštećenja živca – je li akutno ili kronično.

Treba znati, da radikulopatija sama po sebi nije dijagnoza, već je posljedica neke od bolesti ili ozljeda kralježnice koje mogu dovesti do oštećenja korijena živca. Najčešća je kompresivna, a ona nastaje zbog hernije intervertebralnog diska (hrskavično-vezivne pločice) koja se nalaz između dva susjedna kralješka i o kojoj smo opširno pisali u jednom od ranijih napisa. Može biti i posljedica pritiska koštanih struktura na živac, najčešće osteofita – koštanih zadebljanja kralježaka. Svi ostali uzroci radikulopatije su na sreću daleko rjeđi: tumori, epiduralni apsces, spinalni meningeomi, neurofibromatoza, itd.

Da bi se postavila dijagnoza radikulopatije, u pravilu treba učiniti radiološku obradu – rentgensku snimku područja kralježnice koje uzrokuje simptomatologiju. Daleko preciznija i sofisticiranija pretraga je magnetna rezonanca, koja vrlo točno detektira herniju diska, kao uzrok radikulopatije. Može se raditi o protruziji (izbočenju) intervertebralnog diska, koje je prognostički daleko povoljnije, jer je očuvana cjelovitost vanjskog dijela diska – anulus fibrosusa. Prolaps ili ekstruzija diska je daleko nepovoljnija opcija i u pravilu je potreban operativan neurokirurški zahvat.

LIJEČENJE

U težim oblicima bolesti pacijenti dolaze u naš Aura centar i najmodernijim svjetskim metodama liječe posljedice bolesti.Bolesnici s radikulopatijom moraju svakako izbjegavati dizanje i nošenje tereta, duži prignuti položaj te nagle pokrete slabinskog dijela kralježnice. Dopuštena je i štoviše dobrodošla umjerena tjelesna aktivnost. Dugoročno, najkorisnija je medicinska gimnastika, koja će osnažiti muskulaturu. Na planu liječenja osim analgezije nesteroidnim antireumaticima, izuzetno je povoljan učinak fizikalne terapije – primarno elektroterapija, ali i druge fizikalne procedure, a preporuča se i plivanje – prsno i leđno.