PRIJELOM KUKA

C:\Users\NN\Desktop\prijelom kuka.png

DEFINICIJA

Prijelom kuka je ozbiljna ozljeda s komplikacijama opasnim po život.Rizik od prijeloma kuka raste s godinama.Starije osobe izloženi su većem riziku od prijeloma kuka jer kosti imaju tendenciju slabljenja što smo stariji (osteoporoza).Starije osobe koriste više lijekova,imaju loš vid i probleme s ravnotežom , što im čini mogućnost pada i nestabilnosti još većom.U pravilu prijelom kuka se rješava kirurški .Radi se zamijena kuka ili popravak nakon kojeg ide stručna .Na taj način osoba sa prijelomom će se najprije vratiti u svoju svakodnevicu.

SIMPTOMI

-nemogućnost kretanja nakon pada

-snažna bol u kuku ili preponi

-nemogućnost oslonca na nogu

-ukočenost,modrice ili otekline u i oko kuka

-kraća noga sa strane ozljedđenog kuka

UZROCI

U starijih osoba je najčešće pad.Dosta često se događaprilikom automobilskih nesreća. A kod osoba sa sa izuzetno slabim kostima može se jednostavno prijelom dogoditi prilikom rotacije kuka.

FAKTORI RIZIKA

-dob- gustoća kostiju i mišićna masa imaju tendenciju smanjivanja s godinama

-spol – 70% prijeloma se događa ženskoj populaciji.Vjerojatni razlog je što žene puno prije gube gustoću kostiju od muškaraca

-medicinska stanja- endokrini poremećaji poput problema sa štitnjačom mogu dovesti do krhkih kostiju.Crijevni poremećaji koji mogu uzrokovati smanjenu apsorpciju vitamina D i kalcija.Demencija, Parkinsonova bolest , moždani udar

-lijekovi- kortizonski lijekovi.Lijevoki koji djeluju na živčani sustav – poput lijekova za spavanje,antipsihotika ili sedativa

-prehrana – nedostatak vitamina D i kalcija u prehrani.Anoreksija,bulimija može negativno djelovati na unos neophodnih hranjivih tvari.

-tjelesna neaktivnost – osobe koje redovito ne vježbaju imaju puno veću mogućnost da će imati manju gustoću kostiju ili slabe kosti.

-pušenje i alkohol

KOMPLIKACIJE

Prijelom kuka može uzrokovati buduću neovisnost.Otprilike 50% osoba sa sa lomovima kuka se nemože vratiti u svoju samostalnu životnu sposobnost.

Ako ste dugovremena nepokretni moguć je nastanak krvnih ugrušaka u nogama ili plućima , dekubitus , infekcija mokraćnih puteva , upala pluća.

PREVENCIJA

Zdravi način života u ranoj odrasloj dobi stavra veću koštanu masu i smanjuje rizik od osteoporoze u kasnijim godinama života.Iste mjere mogu smanjiti rizik od pada i poboljšati sveukupno zdravlje.

Treba unositi dovoljno kalcija i vitamina D

Velika potreba je za redovitim vježbanjem – pogotovo vježbe s utezima , hodanje i sl. Na taj način očuvati ćemo gustoću kostiju.

Izbjegavanje pušenja i konzumacija alkohola.Sve navedeno negativno utječe na kosti.

Kuću ili stan prilagoditi za lakše kretanje.Ukloniti prostirke,električne kablove,namještaj.Osigurati dovoljno rasvjete.

Provjerite vid.

Pazite na lijekove koje uzimate.

Koristite štap ili hodalicu za hodanje.

DIJAGNOZA

Klinički pregled,rtg snimak i magnetska rezonanca.

LIJEČENJE

Najčešće je kombinacija operacije , rehabilitacije i lijekova.

Za sve upite i informacije o rehabilitaciji nazovite Aura centar za zdravlje Valpovo.