PETNI TRN

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Petni trn ( plantarni fascitis) jedan je od najčešćih uzroka bolova u peti.Osobe sa ovakvim tegobama najčešće prve simptome osjećaju ujutro nakon ustajanja iz kreveta.Bol prilikom prvih koraka može na ukazivati da imamo upalu tetive.Ublažim obilica bolovi se smanjuju nakon kretanja i tijekom dana međutim teži oblici uzrokuju tegobe većinu dana.Često se javlja kod atletičara,kod ljudi koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu ili one osobe koje kontinuirano nose neudobnu obuću.

SIMPTOMI

Oštra bol u predjelu pete.Najčešće ujutro nakon pokušaja prvih koraka.Obično osobe pogoršavaju bol i tegobe vježbanjem ili gibanjem.

UZROCI

Po istraživanjima možemo reći da veću vjerojatnost za razvoj ovog bolnog stanja imaju žene, zatim pretili ljudi, te svi oni čije su dnevne aktivnosti vezane uz dugo stajanje ili hodanje po tvrdoj podlozi. Dalje, često se to stanje razvija i u sportaša koji dominantno i intenzivno skaču ili trče, naročito u odbojkaša, rukometaša, te nogometaša, kao i u atletici. Poseban rizik nose svi oni čiji su mišići potkoljenice skraćeni, a ahilova tetiva nefleksibilna. Ravna stopala, kao i „visok rist“ mogu biti čimbenici povećanog rizika.

FAZE BOLESTI

Kao i kod svih ostalih sindroma prenaprezanja razlikujemo akutnu, subakutnu i kroničnu fazu. Upregled akutnom stanju bolovi bivaju najintenzivniji, obično se pojave naglo, te je najosnovnija terapija u ovoj fazi led i mirovanje. Subakutna faza donosi i nešto manji intenzitet bolova, te su oni prisutni u glavnom kod prvih koraka nakon sjedenja, ujutro nakon ustajanja, te nakon dužeg hodanja ili stajanja. Kronično stanje razvija se postupno, a posebice kao krajnji rezultat neadekvatnog liječenja ili njegova potpunog izostanka, a prepoznaje se i po bolovima tijekom hodanja, čiji se intenzitet bitnije ne smanjuje tijekom dana.

FAKTORI RIZIKA

Dob. Najčešće se događa u osoba između 40 i 60 godine.

Vježbanje.Aktivnosti koje vrši veliki pritisak na petu poput trčanja,baleta,plesanja…

Prekomjerna tjelesna težina.

Zanimanja kod kojih osoba većinu dana stoji.

DIJAGNOZA

Se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike.Rtg snimka ili magnetska rezonanca se najčešće koristi kako bi se isključili drugi mogući uzroci tegoba.

LIJEČENJE

U početnim fazama odmor,ledeni oblozi i lagano istezanje.Za sve one tegobe koje traju više tjedana ili mjeseci treba posjetiti stručnog medicinsko djelatnika koji će uputiti na pravilno liječenje.