OZLJEDE ZGLOBOVA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

Prilikom sportski aktivnosti nemali broj puta se dogode ozljede zglobova.Same ozljede mogu biti lakše,srednje ili teške prirode.Kada se dogodi neka od takvih ozljeda ,sam zglob može oteknuti, upaliti se i zacrveniti. Može postati teško pokretan te će kžtada će raspon kretnji biti znantno smanjen. Uobičajene ozljede zglobova su ozljede nožnog zgloba,koljena i laktova.                                   

Simptomi:

Bol, ukočenost, slabost, nestabilnost, oticanje i nepokretnost mogu biti simptomi ozljede zglobova.         

Dijagnostika:

Potrebno je najprije napraviti rtg snimku a po potrebi i magnetsku rezonancu  samog zgloba.Magnetska rezonanca je puno točnija metoda za utvrđivanje stupnja ozljede.

Liječenje:

Većina akutnih ozljeda koje nisu po život opasne (ako nema npr. težeg krvarenja) može se liječiti po principu PRICE

P-protection – zaštita ozljeđenog mjesta

R-rest- odmoriti ozljeđeno mjesto

I-ice – stavljanje leda na ozljeđeno mjesto

C-compresion –stisnuti ozljeđeno mjesto radi stvaranja manjeg hematoma

E-elevation – podignuti ozljeđeni ekstremitet

Svaka kućna ljekarna bi za pružanje prve pomoći u slučaju sportske ozljede trebala sadržavati kriopak (gel u vrećici koji se može hladiti ili grijati prema potrebi), a koji se postavlja na ozlijeđeno mjesto više puta dnevno po 20-30 minuta.

U kućnoj ljekarni je potrebno imati i elastični zavoj, kako bi se njime kriopak mogao pritisnuti na ranu i kompresijom smanjiti novonastali hematom.

Ozlijeđeni dio tijela treba mirovati , a ako ozljeda nije ozbiljnija, tj, nije potrebna liječnička pomoć, mobilizacija u vidu blagih kretnji je preporučljiva već drugi dan.

Navedena (PRICE) metoda se koristi 2-3 dana, a nakon toga se koriste ostale metode fizikalne medicine (grijanje, vježbanje….).

Kronične ozljede se tretiraju trenutnim prestankom aktivnosti, odlaskom liječniku, te provođenjem fizikalne terapije prvenstveno u vidu specifičnih vježbi (90%), te ostalih metoda rehabilitacijske medicine (10%), npr. magnet, struje, laser, udarni val, te još neke metode termoterapija.

Mi u Aura centru smo usko specijalizirani za liječenje ozljeda zglobova.U lakšim slučajevima pošteda,stavljanje obloga i dražanje ekstremiteta na povišenom riješava problem. Međutim ako problemi sa zglobom traju više tjedana potrebno je potražiti stučnu medicinsku pomoć. U našem centru koristimo sav arsenal metoda fizikalne terapije kako bi čim prije sportaša vratili u normalni treanžni proces.        

PREVENCIJA

Da bi se prevenirale bilo akutne, bilo kronične ozljede, tijelo treba pripremiti na adekvatan način za  predstojeće napore. Prevencija ozljeda u obliku pravilnog treninga je ključ sportskog uspjeha i omogućuje izbjegavanje svih vrsta ozljeda. Važnost pripreme za sportsku aktivnost, bilo u obliku običnog istezanja ili zagrijavanja koje se sastoji od lagane aerobne aktivnosti (npr. trčanja), dinamičnog istezanja i stabilizacijskih vježbi, toliko je velika da može prevenirati apsolutno sve kronične, te većinu akutnih ozljeda.