OZLJEDE LIGAMENATA KOLJENA

 

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Sportske ozljede ligamenata koljena najčešće nastaju zbog nedovoljne fizičke pripremljenosti, neprimjerene obuće, nepotrebnog forsiranja te tvrde i neravne površine na kojoj se aktivnost odvija. Prije donošenja odluke o tome čime ćemo se rekreirati bilo bi dobro obaviti sistematski pregled i s liječnikom dogovoriti što bi bilo optimalno za godine života , ali i opću tjelesnu kondiciju svakog pojedinca kako od rekreacije ne bilo više štete nego koristi.

ANATOMIJA

Glavni ligamenti u koljenu su stražnji križni ligament (PCL) osim njega to su prednji križni (ACL), medijalni kolateralni (MCL), te lateralni kolateralni ligament (LCL).
PCL se nalazi straga u koljenu, od natkoljenice (femura) pa prema potkoljenici (tibiji). Njegova funkcija je da sprečava pomak potkoljenice prema straga. Mnogo je deblji i snažniji od ACL. Ozljede PCL su rjeđe nego ozljede drugih ligamenata (od 3 do 20% svih ligamentarnih ozljeda). Potrebna je veća energija da bi došlo do potpune rupture PCL. Upravo zato rjeđa je izolirana ozljeda, a nažalost češće su kombinirane ozljede sa drugim ligamentima. Koljeno je najveći zglob u našem tijelu i jedan od najsloženijih. Također je od vitalnog značaja za kretanje.

Ligamenti koljena povezuju bedrenu kost sa potkoljenicama. Istegnuća ligamenata koljena česta su sportska ozljeda.U prošlosti, ozljeda više od jednog ligamenta koljena zaustavila bi buduće sportske aktivnosti. Danas se mnogi sportaši mogu vratiti sportovima visoke razine nakon višestrukih ozljeda ligamenta.

Kolateralni ligamenti

Oni se nalaze na stranama koljena. Medijalni kolateralni ligament nalazi se s unutarnje strane, a bočni kolateralni ligament je s vanjske strane. Oni kontroliraju bočno kretanje vašeg koljena i održavaju stabilnost.

Križni ligamenti

Oni se nalaze unutar vašeg zgloba koljena. Oni se međusobno križaju i stvaraju “X” s prednjim križnim ligamentom sprijeda i stražnjim križnim ligamentom straga. Križni ligamenti kontroliraju kretanje koljena naprijed i natrag.

Budući da se zglob koljena oslanja upravo na ove ligamente i okolne mišiće zbog stabilnosti, lako se ozljeđuje. Svaki izravni kontakt na kontrakciji koljena ili tvrdog mišića – poput brzog mijenjanja smjera tijekom trčanja – može ozlijediti ligament koljena.

Ozlijeđeni ligamenti smatraju se “uganućima” i ocjenjuju se stupnjem ozbiljnosti.

1. stupanj ozljede. Ligament je blago oštećen. Djelomično je istegnut, ali još uvijek može pomoći u održavanju stabilnosti zgloba koljena.

2. stupanj ozljede. Istegnuće 2. stupnja ozljeđuje ligament do točke kad postaje prilično nestabilan. To se često naziva djelomičnim istegnućem ligamenta.

3. stupanj ozljede. Ovu vrstu uganuća najčešće nazivamo potpunim istegnućem ligamenta. Ligament je podijeljen na dva dijela, a zglob koljena je nestabilan.

Moguće je istodobno ozlijediti dva ili više ligamenata. Ove višestruke ozljede mogu imati ozbiljne komplikacije. Mogu poremetiti dotok krvi u nogu. Mogu utjecati i na živce koji opskrbljuju mišiće udova. U težim slučajevima, višestruke ozljede ligamenta mogu dovesti do amputacije.

LIJEČENJE

Pojedinac s sumnjom na višestruke ozljede ligamenta treba temeljit pregled iskusnog liječnika. Aura centar ima dugogodišnje iskustvo rada i oporavka s pacijentima prilikom ozljede koljena.Današnja moderna fizikalna terapija omogućuje izrazito uspješno liječenje velike većine i najtežih ozljeda.

Za one ozljede koje su u najtežim fazama najčešće se propisuje operacijski tretman nakon kojega ide rehabilitacija.

U prošlosti je višestruka ozljeda ligamenta sprječavala ljude da se vrate sportskim aktivnostima. Danas se može vratiti sportovima na visokoj razini, iako za to nema nikakve sigurnosti.