NOŽNI ZGLOB BOLOVI

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Nožni zglob je komplicirana struktura kostiju,ligamenata,mišića i tetiva.Dovoljno je snažan da podnese tjelesnu težinu jednog čovjeka te omogućava kretanje.Međutim nožni zglob može biti podložan ozljedama.Bol se najčešće osjeća s unutarnje ili vanjske strane ili duž Ahilove tetive koja povezuje mišiće potkoljenice s petnom kosti.Medicinskog stručnjaka treba posjetiti ako bol traje duže od desetak dana a posebno ako je svemu predhodila ozljeda.

UZROCI

Ozljede bilo kostiju,ligamenata ili tetiva te nekoliko vrsta artritisa mogu uzrokovati bol u gležnju.Uobičajeni uzroci su:

Upala Ahilove tetive.

Ruptura Ahilove tetive.

Prijelomi u stopalu.

Burzitis.

Osteoartritis.

Plantarni fascitis.

Psorijatični artritis.

Reumatoidni artritis.

Uganuća.

DIJAGNOSTIKA

U prvom dijelu liječenja kod osoba sa tegobama u nožnom zglobu od velike je važnosti i potreba za što ranijim započinjanjem opterećivanja ozlijeđene noge i to isprva uz pomoć podlaktičnih štaka.

Na početku pregleda liječnik uvijek pridaje značajnu pozornost bolesnikovu iskazu o nastanku ozljede, a potom kliničkim pregledom procjenjuje da li je potrebno načiniti rendgensku snimku gležnja i/ili stopala.

Danas je osnova liječenja ligamentarne ozljede gležnja tzv. funkcionalno liječenje i smatra se da u liječenju nema mjesta dugotrajnoj imobilizaciji zgloba. Naime, imobilizacija može rezultirati ograničenjem pokretljivosti (kontrakturom zgloba), atrofijom mišića potkoljenice i stopala te gubitkom propriocepcije. Ipak valja istaknuti potrebu činjenja longete od sadre ili plastičnih materijala svim bolesnicima odmah nakon ozljede i to radi sprečavanja tendencije bolnog i otečenog gležnja da postavi stopalo u ispruženi položaj i to tako da bude još i blago uvrnuto prema unutra, a taj položaj ne samo da postavlja već ozlijeđene ligamente u loš položaj za cijeljenje nego značajno usporava dobivanje punog opsega pokreta.

Nakon prvih 72 sata tijekom kojih se ta longeta može nositi čitavo vrijeme ona se tijekom daljnjeg liječenja koristi samo tijekom noći. Naime, nakon tog vremena se zglob tijekom dana zaštićuje ortozom koja omogućuje kretnje stopalom prema gore i dolje, ali ne i u stranu čime se daje poticaj i poboljšava proces cijeljenja ligamenata. Najbolje rezultate daje nošenje ortoze ispunjene zrakom ili gelom, a takav princip liječenja se može provesti i ako ozljeđenik nosi ortozu za gležanj na vezivanje.

Već tijekom inicijalne etape liječenja ozljeđenika valja uputiti da provodi vježbe za održavanje pokretljivosti zgloba, a od velike je važnosti i potreba za što ranijim započinjanjem opterećivanja ozlijeđene noge i to isprva uz pomoć podlaktičnih štaka.

Cilj druge etape liječenja, koja u pravilu započinje oko tjedan dana nakon ozljede i koja obično traje oko tri tjedna jest dobivanje punog opsega pokreta te započinjanje provođenja vježbi jačanja mišića aktivnih stabilizatora zgloba od kojih su najvažniji peronealni mišići te započinjanje provođenja vježbi propriocepcije na balansnoj dasci i to isprva obavezno na obje noge.

Tijekom treće etape, koja obično traje oko tri tjedna prelazi se s izvođenja izometričkih vježbi snaženja muskulature na dinamičke vježbe snaženja prilikom kojih se najčešće čine vježbe s elastičnom gumom za vježbanje. Osim toga, tijekom ove etape čine se vježbe podizanja na prste te izmjeničnog hodanja na prstima i petama. Vježbe propriocepcije se započinju činiti samo na ozlijeđenoj nozi i to s vremenom i zatvorenih očiju. Naravno da trajanje i druge i treće etape može biti i nešto kraće jer ovisi u prvom redu o stupnju ozljede, odnosno ukoliko nema jače boli kada se dobije pun opseg kretnji tada se može brže napredovati tijekom druge i treće etape liječenja.

Zadnja etapa funkcionalnog liječenja započinje s trčanjem i potom se prelazi na specifični sportski trening, a savjetuje se nošenje ortoze za gležanj na vezivanje tijekom tog razdoblja.

KADA POSJETITI STRUČNJAKA

Ako imate bol ili oticanje.

Ako postoji otvorena rana ili deformitet.

Ako imate znakove infekcije poput crvenila,topline ili osjetljivosti na dodir.

Ako nemožete se osloniti na stopalo.