NEURALGIJA TRIGEMINUSA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

Anatomija

Nervus trigeminus je peti moždani živac odgovoran za provođenje osjeta dodira, boli,pritiska i temperature s lica, čeljusti, čela i okolice očiju u određeni dio mozga. Dva su, svaki s jedne strane lica.

Simptomi

Simptomi i bolovi kod ove bolesti spadaju među najneugodnije što čovjek može osjetiti. Bol počinje iznenada, u dijelu ili cijelom području koje opskrbljuje trigeminus. Izrazito je jaka, sijevajuća, oštra. Traje kratko, nekoliko sekundi i često se ponavlja u kraćim ili dužim razmacima tijekom dana. Može potrajati nekoliko dana, tjedana ili čak mjeseci, a zatim prestaje i javi se ponovo za nekoliko mjeseci ili godina. U početku bol nastaje spontano, a poslije se može isprovocirati dodirom lica, žvakanjem, pranjem zuba, govorom, smijehom, brijanjem ili nekim drugim podražajem. Uglavnom je prisutna na jednoj strani lica a obostrano se javlja vrlo rijetko, u otprilike u 5% slučajeva, ali i tada počinje prvo na jednoj strani.

Javlja se češće u žena i to starijih od 50 godina.

Uzroci

Puno uzroka može djelovati na nastanak neuralgije trigeminusa. Može tumor ili malformacija krvnih žila koji pritišću živac. Uzroci mogu biti i neke bolesti kao što je multipla skleroza, moždana udar, dijabetes. Infekcije herpes virusom ili zoster virusom u području trigeminalnog živca mogu nakon povlačenja kožnih promjena uzrokovati neuralgiju zahvaćenog područja. Takve neuralgije trigeminusa nazivamo simptomatskim.

Idiopatskom neuralgijom smatramo kada nije točno poznat uzrok. Jedna od teorija jest da promjene na krvnim žilama koje se nalaze u blizini prolaska živca, npr. ateroskleroza, pritišću i oštećuju živac i na taj način stvaraju osjet boli.

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze i kliničke slike. Potrebno je obaviti pregled usne šupljine i zubi, neurološki pregled te pretrage kao što su CT i MR mozga.