MIOPATIJA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

UZROCI

Podjela oštećenja mišića:

-vrlo blagi oblik– mialgija, koja se očituje bolovima i mišićnom slabošću uz normalne serumske vrijednosti kreatin kinaze (CK)-

-umjereno oštećenje – miozitis, kod kojeg su bolovi i slabost praćeni povišenim vrijednostima CK-

– teški oblik – rabdomioliza, koju karakteriziraju izraziti bolovi i mišićna slabost uz desetorostruko povišene vrijednosti CK-a.

FAKTORI RIZIKA

Istraživanja su pokazala da se miopatija javlja u 0,1 posto bolesnika, najčešće u formi mialgije kao najblažeg stupnja oštećenja. Jedan od mogućih razloga nastanka miopatije je I genetska predispozicija. Dodatni rizik predstavlja starija životna dob, ženski spol, niži indeks tjelesne mase, šećerna bolest, smanjena aktivnost štitnjače, bubrežne i jetrene bolesti. Također rizik povećavaju i neki vanjski faktori kao što je konzumacija alkohola, veća fizička aktivnost, uzimanje određenih lijekova kao što su antagonisti vitamina K (varfarin), fibrati (gemfibrozil), blokatori kalcijskih kanala (verapamil, diltiazem), makrolidni antibiotici (azitromicin) ili antifungici (itrakonazol).

SIMTOMI

Najčešći mišićni simptomi javljaju se kao ukočenost, težina ili bolni grčevi, češće u nogama i uglavnom prolaze unutar dva tjedna .Ukoliko se bolovi nastave I poslije dva tjedna trebalo bi se obratiti za stručno mišljenje medicinskih djelatnika.