IŠIJAS

(lumboishialgija)

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail (2).png

DEFINICIJA

Kada govorimo o išijasu prije svega govorimo o tegobama koje počinju u donjem dijelu kralježnice koji se s pogoršavanjem počinju širiti prema nogama,ponekad i do stopala. Bol može biti nesnosna i trajati mjesecima, a često onemogućava ikakvo kretanje. Posljedica išijasa je pritisak na nervus ischiadicus, sjedalni živac na bazi kralježnice. Ovaj živac najduži je živac perifernog živčanog sustava, a proteže se od stražnjice niz nogu sve do stopala. Većina osoba koje pate od tzv. išijasa prethodno su bolovale od križobolje ili su već imale nekoliko epizoda ukočenih leđa. Upravo ukočena i bolna leđa prethode išijasu.

Prema duljini, išijas može biti akutni (traje manje od 6 tjedana), subakutni (6-12 tjedana) i kronični (dulji od 12 tjedana).

UZROK

Moderan način života,s premalo kretanja i vježbanja te višesatno sjedenje u položajima koji opterećuju donji dio leđa.Nepravilno dizanje tereta, rotacija trupa udružena sa savijanjem ili ispravljanjem trupa.  Degenerativne promjene kralješaka i diskova (degenerativna bolest diska , okoštavanja kralješnice).

KLINIČKA SLIKA

Bol se širi uzduž n. ischiadicusa, većinom niz stražnjicu i stražnji dio buta do ispod koljena. Bol je tipično žareće, razdiruće ili probadajuće prirode; javlja se uz ili bez križobolje.

Hernija L5–S1 diska oštećuje refleks Ahilove tetive, dok hernija L3–L4 oštećuje patelarni refleks. Podizanje ispravljene noge iznad 60° pa i manje izaziva bol koja struji niz nogu.

Bol u listu jače je izražena nego u leđima i vrlo često je izazvana pokretima kao što su pregibanje sa ili bez rotacije. To se najčešće događa kad nešto pokušamo podići ili prilikom brisanja leđa ručnikom kad je noga podignuta na wc školjku. Bol se može javiti samo u jednoj nozi, no ona se može seliti iz jedne noge u drugu, a čak može zahvatiti obje noge. Kod jakog išijasa često je nemoguće naći olakšavajući položaj pa su i gotovo sve aktivnosti bolne. Bol se javlja kod sjedenja i ležanja kao i kod stajanja i hodanja. I dok neki osjećaju samo blagu bol u križima koja se spušta u nogu, drugi osjećaju izrazitu bol koja je najjače izražena u predjelu lista. Bol može biti oštra ili tupa, trgajuća ili žareća, povremena ili neprekidna. Kašljanje, kihanje, saginjanje ili dizanje mogu je pogoršati.

LIJEČENJE

Prvih nekoliko dana preporučuje se mirovanje sa umjerenim korištenjem analgetika.Blaži oblici bolesti nestaju naduže do desetak dana.Međutim,ukoliko se tegobe nastave nekoliko tjedana onda bi izuzetno poželjno bilo kontaktirati medicinske stručnjake za savjete,dijagnostiku i liječenje bolesti.

Aura centar od 2009. Intenzivno radi s osobama koji boluju i od najtežih oblika išijasa.Najmodernije svjetske metode i individualan pristup pacijentu u naš centru omogućuju i liječenje najtežih bolesti.Pravovremeno liječenje,edukacija i nakon provedene rehabilitacije osobe s ovakvim poteškoćama vraća u normalnu svakodnevicu.

I na kraju da navedemo da najteži oblici išijasa sa teškim motoričkim i neurološkim ispadima ,prvenstveno se liječe kirurški,te nakon provedene operacije se radi rehabilitacija u smislu čim prijeg vraćanja svakodnevici.