IŠČAŠENJE LAKTA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Nastaje kada se kosti,koje čine zglob lakta,pomaknu iz svog položaja.Obično se događa prilikom pada na ispruženu ruku.Lakat je drugi najčešći dislocirani zglob nakon ramena u odraslih a najčešće dislocirani zglob u djece.Ako mislite da je dijete ozljedilo lakat i da ima dislokaciju ili iščašenje odmah potražite lječničku pomoć.Do komplikacija može doći ako iščašeni lakat stisne krvne žile ili živce u neposrednoj blizini.

SIMPTOMI

-izuzetna bol u laktu.

-očigledno izobličenje zgloba.

Osjeća se velika bol prilikom pomicanja lakta.Odrasli ili dijete s ozljedom izbjegavaju korištenje ruke i drže ju lagano savijenom pored tijela.U nekim situacijama lakat se iščaši samo djelomično.Djelomična dislokacija lakta može uzrokovati modrice i bol tamo gdje su ligamenti previše istegnuti.

UZROCI

-prije svega pad na ispruženu ruku.

-kod automobilskih nesreća.

-prilikom sportskih aktivnosti.

Iščašenje lakta u djece je puno češće je su njihovi laktovi puno fleksibilniji od odraslih.Neke osobe imaju genetsku predispoziciju da su im laktovi labaviji nego u većine ljudi.

KOMPLIKACIJE

-prijelom-sila koja je uzrokovala iščašenje isto tako može uzrokovati lom jedne od kostiju lakta.

-oštećenje živaca-u tom slučaju osobe osjećaju utnutost podlaktice i šake.

-pritisak na krvne žile-to se događa rijetko,ali može uzrokovati jaku bol i trajno oštećenje tkiva.

-osteoartritis-nakon iščašenja lakta može se dogoditi da u kasnijoj budućnosti takva osoba razvije artritis lakta.

DIJAGNOZA

Se postavlja na temelju rtg nalaza.

LIJEČENJE

Kod ovakvih stanja se zglob vraća u početni položaj te se nekoliko tjedana nosi longeta ili gips.Nakon skidanja gipsa potrebno je napraviti rehabilitaciju sa stručnjacima fizikalne terapije kako bi što prije takav zglob došao u normalnu funciju.