IŠČAŠENJE KOLJENA

 

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Iščašenje zgloba koljena se događa na mjestu gdje se spajaju dvije ili više kosti,a pri čemu se krajevi kostiju miču iz svoga ležišta.Ova bolna ozljeda privremeno deformira sam zglob.

ANATOMIJA

Patela (iver), u svakodnevnom govoru “čašica” koljena, najveća je sezamska kost ljudskog tijela i sastavni je dio koljenskog zgloba. Patela ima oblik piramide spljoštene od naprijed prema straga. Stražnji dio patele prekriven je hrskavicom i u doticaju je s donjim krajem bedrene kosti (femur) i zajedno čine patelo-femoralni zglob, zasebnu funkcionalnu cjelinu koljenskog zgloba. Valja istaknuti da je stražnji dio patele podijeljen vertikalnom izbočinom koja odgovara udubljenju donjeg kraja bedrene kosti te time sprječava pretjerani pomak patele kod pregibanja koljena. Na gornji dio patele (bazu patele) veže se četveroglavi mišić natkoljenice (kvadriceps femoris) putem svoje izražene tetive. S donjeg dijela patele (vrh patele) polazi ligament patele i veže se na izbočenje goljenične kosti (tibia) zvano tuberozitas tibije. Na bočne strane patele vežu se zglobne ovojnice koljena koje se sastoje od više slojeva ligamenata koje poput jedara održavaju stabilnost patele i sprječavaju njen pretjerani pomak u stranu. Osnovna uloga patele je da kao poluga prenosi sile kvadricepsa na potkoljenicu kod pokreta ispružanja koljena.

UČESTALOST

Ozljede koljena spadaju među najčešće ozljede sustava za kretanje kod osoba koje se bave rekreativnim i vrhunskim sportom, ali isto tako se javljaju pri svakodnevnim aktivnostima. Akutno traumatsko iščašenje patele (luksacija patele) je nakon puknuća prednje ukrižene sveze, drugi najčešći uzrok traumatskog izljeva krvi u koljenski zglob (hemartros) i čini otprilike 3% svih traumatskih ozljeda koljena. Postoje određene anatomske varijante kod djece u građi patele, donjeg dijela bedrene kosti i usmjerenja osovina donjeg ekstremiteta koji predisponiraju iščašenje patele.

Kod djece i adolescenata udio ozljeda koljena u odnosu na ukupne ozljede tijela je još i veći tako da se otprilike 2/3 svih akutnih traumatskih iščašenja patele događa upravo kod mlađih i aktivnih dobnih skupina. Samim time ne čudi podatak da se traumatsko iščašenje patele najčešće događa zbog ozljede koljena tijekom sportske ili neke druge fizičke aktivnosti. Ipak ono što na prvi pogled iznenađuje je da do traumatskog iščašenja patele uglavnom dolazi kod nekontaktne ozljede. Dakle, u oko 90% slučajeva traumatskog iščašenja patele radi se o ozljedi prilikom koje dijete nije u fizičkom kontaktu s drugom osobom. Koljeno je minimalno skupljeno, potkoljenica je odmaknuta u stranu, a trup tijela je započeo s rotacijom. Drugi, rjeđi uzroci iščašenja patele su direktni udarci u koljeno.

SIMPTOMI

Vidno deformiran zglob i izvan svojega mjesta.

Oteklina.

Intenzivna bol.

Nemogućnost pokretanja zgloba.

FAKTORI RIZIKA

Sportovi ili aktivnosti gdje kontinuirano opterećuje koljeno.

Genetska predispozicija-neke osobe imaju genetsku predispozciju s slabijim ligamentima.

Automobilske nesreće.

DIJAGNOZA

Prilikom postavljanja dijagnoze potrebno je napraviti rtg snimku i po potrebi magnetsku rezonancu.

LIJEČENJE

Nakon ozljede primarno je vraćanje dislociranog zgloba u normalni anatomski položaj.Nakon toga se imobilizira zglob longetom ili gipsom.U najtežim slučajevima operativno liječenje.

Nakon uklanjanja gipsa ili longete preporuka je napraviti rehabilitaciju za brži povratak normalnom životu.