HONDROMALACIJA PATELE

 

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Hondromalacija patele je ozljeda tetive koja povezuje patelu (koljeno) s bedrenom kosti.Patelarna tetiva djeluje s mišićima na prednjem dijelu bedara kako bi produžila pokrete u koljenu i na taj način omogućila trčanje,skakanje…

ANATOMIJA

Patela (iver) je pomična kost koja se nalazi s prednje strane u zglobu koljena. Patela je učvršćena tetivom koja spaja kvadriceps s tibijom (kost potkoljenice). Tetiva kvadricepsa prelazi preko koljena obavijajući patelu.. Patela služi kao neka vrsta poluge koja pomaže kvadricepsu stvoriti veću silu prilikom pokreta (pojačava jakost kvadricepsa). Na unutarnjoj se strani patele nalazi zglobna hrskavica. Zglobna hrskavica je glatko i elastično tkivo koje štiti površinu kostiju od oštećenja, apsorbira opterećenje te omogućava glatko klizanje rubova kostiju jednog o drugi smanjujući trenje i pritisak između njihovih rubova prilikom pokreta.

SIMPTOMI

Bol je prvi simptom ,obično se javlja na onom mjestu gdje se tetiva pričvršćuje na bedrenu kost.U početku bol se osjeća samo dok se započinju fizičke aktivnosti ili neposredno nakon intenzivnog vježbanja.S vremenom se bol pogoršava i počinje onemogućavati normalne dnevne aktivnosti( kao penjanje stepenicama ili podizanje sa stolice )ili bavljenje sportom.

UZROK

Bolest se razvija postupno zbog velikog i dugotrajnog opterećenja na patelu i koljeno. Postupno dolazi do trošenja i propadanja zglobne hrskavice ispod patele, što uzrokuje pojavu boli i razvoj hondromalacije. U zdravom zglobu se patela, prilikom pokreta, normalno pomiče (klizi) bez izravnog doticanja bedrene kosti. Problem se javlja kada se patela, iz nekog razloga, više ne pomiče pravilno (odlazi više na jednu stranu prilikom pokreta), te zbog toga struže o zglobnu hrskavicu oštećujući ju.

Problem se često javlja kod sportaša koji učestalo opterećuju zglob koljena (trkači, nogometaši, skijaši, tenisači). Do problema može doći zbog akutne ozljede (pad ili udarac) ili zbog postupnog trošenja i propadanja hrskavice uslijed dugotrajnog trljanja patele o nju. Do nepravilnog pomicanja patele u koljenu može doći zbog slabosti ili disbalansa jakosti mišića kvadricepsa- VMO je u većini slučajeva slabiji od VL (povlači patelu na jednu stranu), mišića potkoljenice, izvrtanje stopala prema unutra prilikom hoda, „X“ noge, deformacije patele ili donjeg djela femura.

FAKTORI RIZIKA

Tjelesna aktivnost-trčanje,skakanje.

Jaki mišići natkoljenice i potkoljenice mogu naprezati patelarnu tetivu.

Neravoteža mišića nogu-ako su neki mišići u nogama puno jači od ostalih mogu uzrokovati napinjanje tetive.

Kronične bolesti koje ometaju dotok krvi u koljeno ( problemi s bubrezim,lupus,reumatoidni artritis).

DIJAGNOSTIKA

Dijagnostičke pretrage koje sue rade po potrebi su rtg snimka ,ultrazvuk ili magnetska rezonanca.

LIJEČENJE

Aura centar za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju je specijaliziran za liječenje upale patelarne tetive.Svi oni problemi koji traju nekoliko tjedana i više trebaju se rješavati sa stručnim medicinskim osobljem.