GOLFERSKI LAKAT

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Golferski lakat je stanje koje uzrokuje bol gdje se tetive mišića podlaktice pričvršćuju na koštanu izbočinu s unutarnje strane lakta.Bol se može proširiti na podlakticu ili ručni zglob.Bol se javlja u području medijalnog epikondila (s unutarnje strane lakta). Epikondili su koštana izbočenja na unutarnjoj i vanjskoj strani donjega kraja nadlaktične kosti,  na unutarnjoj strani nalazi se medijalni epikondil, a na vanjskoj lateralni. Medijalni epikondil je mjesto za koje se hvataju tetive mišića podlaktice .Ovi se mišići nalaze s prednje strane podlaktice, aktiviraju se prilikom savijanja i stiska šake te unutarnje rotacije podlaktice. Tetive su čvrsta i elastična tkiva kojima se mišići vezuju za kosti, a građene su od kolagenskih vlakana.

UZROK

Medijalni epikondilitis spada u skupinu sindroma prenaprezanja. Sindrom prenaprezanja nastaje kao posljedica ponavljajućih aktivnosti rukom prilikom kojih se ili savija šaka i prsti ili se podlaktica okreće prema unutra ili ako se čini kombinacija tih pokreta. Razvija se kada su mišići podlaktice i njihove tetive preopterećene za vrijeme rada ili sporta, odnosno kada nemaju dovoljno vremena da se obnove prije sljedećeg opterećenja. Nepravilno podizanje,bacanje,udaranje kao i premalo zagrijavanja ili loša kondicija dosta često dovode do golferskog lakta.Tetive se postepeno troše i propadaju, te dolazi do njihove upale. Postaju krute i neelastične. Iritacija i upala tetiva uzroku pojavu nelagode i boli s unutarnje strane lakta. Sve aktivnosti koje uključuju učestale pokrete savijanja ili stiska šake ili unutarnje rotacije podlaktice, predstavljaju rizik za razvoj golferskog lakta (golf, rad s ručnim alatima,…).

SIMPTOMI

-bol i osjetljivost na dodir s unutrašnje strane lakta.Bol se ponekad širi duž unutarnje strane podlaktice.Obično se pogoršava prilikom izvođenja pokreta

-ukočenost lakta

-slabost ruku ili zapešća

-umor ili utrnutost koja se širi na podlakticu

FAKTORI RIZIKA

-stariji od 40 godina

-izvođenje ponavljajućih aktivnosti lakta minimalno dva sata dnevno

-pretilost

-pušenje

KADA POSJETITI LIJEČNIKA

Ako simptomi traju dulje od desetak dana i ne smiruju se odmorom ili ledenim oblozima.Odmah treba posjetiti liječnika ako Vam je lakat vruć,upaljen,ne možete ga saviti,ili Vam izgleda deformirano.

LIJEČENJE

Golferski lakat tretira se neoperativno. Operacija je potrebna samo ako su simptomi prisutni i nakon neoperativnog tretmana, odnosno ako pacijent još uvijek nije u stanju obavljati profesionalne i radne aktivnosti. Neoperativno liječenje treba započeti odmah kod pojave prvih simptoma. U prvoj fazi važan je odmor od radnih ili sportskih aktivnosti. Cilj je otklanjanje upale i boli (primjena leda). Druga faza podrazumijeva kineziterapijski program koji uključuje vježbe istezanja i jačanja mišića podlaktice i šake. Vrijeme potrebno za povrat radnim i sportskim aktivnostima je individualno, u prosijeku iznosi od 4 do 6 tjedana (u uznapredovalim slučajevima i do 3 mjeseca). Prerani povratak aktivnostima može pogoršati simptome.

PREVENCIJA

-jačanje mišića podlaktice

-pravlino zagrijavanje

-prilikom bavljenja sportom pokušati izvoditi što pravilnije pokrete lakta

-pravilno podizanje tereta

-prepoznajte kada se treba odmoriti