DISPLAZIJA KUKA

C:\Users\NN\Desktop\displazija kuka.png

DEFINICIJA

Displazija kuka je medicinski izraz za kuk koji u potpunosti ne pokriva kuglični dio na gornjem kraju bedrene kosti.Posljedica toga se javlja djelomično ili potpuno iščašenje kuka.To stanje je najčešće prirođeno.

Stručni medicinski kadar će provjeriti znakove displazije djeteta ubrzo nakon rođenja.Ukoliko se bolest na vrijeme dijagnosticira puno se jednostavnije liječi.Blaži oblici bolesti možda neće izazivati probleme sve do tinejđžerske dobi.Jedan od problema sa dispalzijom je da može oštetiti hrskavicu kuka.

SIMPTOMI

Mogu varirati ovisno o dobnoj skupini.U dojenčadi možda ćete primjetiti da je jedna noga kraća od druge.Kada dijete počne hodati moći ćeše primjetiti kako se šepa na jednoj strani.U tinejđžerskoj dobi kuk je bolan i nestabilan prilikom hodanja.

UZROCI

Pri rođenju kuk je napravljen od meke hrskavice koja postupno se postupno stvrdne u kost. Natkoljenična kost i kuk za vrijeme rasta moraju se čvrsto sjediniti i da djeluju jedan drugoj kao kalup.Tijekom zadnjeg tromjesječja trudnoće prostor u majčinoj utrobi može biti prilično mali što može rezultirati da se kosti u kuku pomjere iz svoga ležišta.Faktori rizika mogu biti prva trudnoća te velika beba.

KOMPLIKACIJE

Kasnije u životu displazija kuka može oštetiti hrskavicu koja obrubljuje zglob i isto takve osobe imaju vjerojatnost razvijanja osteoartritisa kuka.

DIJAGNOZA

Se postavlja na temelju kliničke slike te testova medicinskog stručnjaka.Ako se posumnja na displaziju može se napraviti ultrazvuk kuka ili rtg snimak.

LIJEČENJE

Za postavljanje dijagnoze i načine liječenja nazovite Aura centar.