DISLOKACIJA RAMENA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail (2).png

DEFINICIJA

Dislocirano rame ozljeda je u kojoj nadlaktične kosti iskaču iz zgloba ramena. Rame kao zglob je izuzetno pogodno za dislokaciju upravo zbog svoga anatomskog oblika i izuzetne pokretljivosti.Ako sumnjate na dislocirano rame, potražite hitnu liječničku pomoć. Većina ljudi povrati punu funkciju ramena u roku od nekoliko tjedana. Međutim, jednom kada ste dislocirali rame, vaš zglob može postati nestabilan i sklon ponavljanju ozljede.

SIMPTOMI

-očigledno deformiran zglob ramena.

-oteklina ili modrice.

-intenzivna bol.

-nemogućnost pomicanja zgloba.

Dislokacija ramena također može uzrokovati ukočenost, slabost ili peckanje u blizini ozljede, primjerice u vratu ili nadlaktici. Mišići na vašem ramenu mogu se grčiti od poremećaja, često povećavajući intenzitet vaše boli.

Odmah potražite medicinsku pomoć za rame koje se čini dislociranim.

Dok čekate liječničku pomoć:

Ne mičite zglob. Stegnite ili ukosite ramenski zglob u svom trenutnom položaju. Ne pokušavajte pomaknuti rame ili ga prisiliti na svoje mjesto. To može oštetiti ramenski zglob i okolne mišiće, ligamente, živce ili krvne žile.

Primjena leda na rame može vam pomoći smanjiti bol i oticanje kontrolom unutarnjeg krvarenja i nakupljanjem tekućine u i oko ramenog zgloba.

UZROCI

Rameni zglob je najčešće dislocirani zglob tijela. Budući da se kreće u nekoliko smjerova, vaše rame može se dislocirati prema naprijed, natrag ili prema dolje, u potpunosti ili djelomično, iako se većina dislokacija događa kroz prednji dio ramena. Osim toga, vlaknasto tkivo koje spaja kosti vašeg ramena može se istegnuti ili rastrgati, što često otežava dislokaciju.

Potrebna je snažna sila, poput naglog udarca u rame, da biste izvukli kosti s mjesta. Izuzetna rotacija ramenog zgloba može pomjeriti kosti u ramenu. Može se dogoditi i djelomična dislokacija – u kojoj je kost nadlaktice djelomično unutra, a djelomično izvan ramenskog zgloba.

Dislocirano rame može biti uzrokovano:

Sportskim ozljedama.

Dislokacija ramena uobičajena je ozljeda u kontaktnim sportovima, poput nogometa i hokeja, te u sportovima koji mogu uključivati ​​padove, poput skijanja na spustu, gimnastike i odbojke.

Traume koje nisu povezane sa sportom. Snažan udarac u rame tijekom nesreće u motornom vozilu uobičajen je izvor dislokacije.

DIJAGNOSTIKA

Kliničkim testovima i dijagnostičkim pretragama možemo prepoznati stupanj ozljede i u skladu s tim odrediti pristup liječenju.

U kliničkom pregledu pacijenata sa nestabilnosti ramena iz pažljivo uzete anamneze saznajemo više o prijašnjim traumama ili iskakanju ramena. Prilikom postavljanja kliničke slike i kod izvođenja određenih testova, pokreta u ramenu pacijenti najčešće navode bol i strah od iščašenja.

Obzirom na simptome te na stupanj oštećenja pacijente možemo tretirati konzervativnim ili operativnim pristupom. Kod blage nestabilnosti dijagnostika je otežana, u kliničkom nalazu pacijent navodi samo blagu bol u ramenu dok je prepoznavanje oštećenja ograničeno i upotrebom dijagnostičkih metoda kao što su magnetska rezonanca, rentgen i ultrazvuk. Kod takvih pacijenata artroskopskim pristupom moguće je istovremeno prepoznati i popraviti oštećene strukture.

Konzervativni pristup sastoji se u modifikaciji aktivnosti, fizikalnoj terapiji te imobilizaciji. Fizikalnom terapijom jačamo mišiće ramena, prvenstveno mišiće rotatorne manšete, stabilizatore ramenog obruča.Današnji moderni oblici tretmana koji koristimo u Aura centru u mogućnosti su sanirati većinu ozljede ramena u rekordnom roku.