DISCUS HERNIJA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

Kada se disk,koji se nalazi između dva kralješka, degenerira, meki unutarnji gel u disku može procuriti u spinalni kanal. To stanje je poznato kao hernija diska. Jednom u spinalnom kanalu, hernija diskovnog materijala vrši pritisak na živac, uzrokujući upalu prema živcu što dovodi do išijasa ili bolova u nogama (kod lumbalne hernije diska ) ili bolova u ruci (kod cervikalne hernije diska )

Postoje dva glavna načina na koje intervertebralni disk može uzrokovati bol:

1.djelovanjem na okolni živac

U većini slučajeva hernija diska sama po sebi nije bolna, već materijal koji curi iz diska vrši upalu ili iritira živce u blizini, uzrokuje bol . Bol koja se nalazi u korjenu živca se opisuje kao oštra bol koja sijeva u druge dijelove tijela, poput donjeg dijela leđa prema nozi ili od vrata prema dolje u ruke. Bol u nozi od upale išijadičnog živca se naziva išijas.

2.problemi u anatomskoj strukturi diska

Sam kralježnički disk može biti izvor boli ako dehidrira ili se degenerira do te mjere da uzrokuje bol i nestabilnost u segmentu kralježnice (naziva se degenerativna bolest diska ). Degenerativna bol na disku uključuje kroničnu bol na disku i oko diska uz povremene epizode jače boli.

Hernija diska i degenerativna bolest diska obično se javljaju u vratnoj kralježnici (vratu) i lumbalnoj kralježnici (donji dio leđa). Iako u lumbalnom dijelu kralježnice su problemi puno više prisutni.

 

SIMPTOMI

-bol u vratu koje se širi prema rukama ili bol u donjem dijelu leđa koja se širi u noge

-osjećaj utrnutosti koji kreće od vrata prema rukama ili donjeg dijela leđa prema nogama

-slabost ruku ili nogu

-gubitak osjeta u rukama ili nogama

Nekim osobama određeni položaji aktiviraju tegobe dok u drugim položajima same tegobe su manjeg intenziteta.Prikupljanje pune medicinske dokumentacije može isključiti ili potvrditi druga moguća stanja koja mogu uzrokovati bolest. Anamneza može uključivati ​​informacije o ponavljajućim zdravstvenim problemima, ranijim dijagnozama i prošlim liječenjima te njihovoj učinkovitosti. Obično se prikupljaju i informacije o navikama spavanja, prehrane i vježbanja.

Klinički pregled za dijagnosticiranje boli na disku može sadržavati jedan ili više sljedećih testova:

1. Palpacija (dodir rukom) .Određene strukture u kralježnici mogu nam reći i pomoći prepoznati izvor boli. Na primjer, pogoršanje osjeta boli pri pritisku na dijelove kralježnice mogu nam ukazivati ​​na osjetljivost uzrokovanu oštećenim diskom.

2.Testovi kretanja. Testovi kojima se procjenjuju pokreti kralježnice a koji mogu uključivati ​​savijanje vrata ili prsnog dijela kralježnice prema naprijed, natrag ili na stranu. Uz to, ako podizanje jedne noge ispred tijela pogoršava bol u nogama, to može ukazivati ​​na herniju diska u lumbalnom dijelu kralježnice .

3.Test snage mišića. Neurološki pregled može se provesti radi procjene snage mišića i utvrđivanja da li je prisutna hernija diska.Test mišićne snage može uključivati ​​držanje ruku ili nogu u stranu ili prednjem dijelu tijela radi provjere atrofije mišića ili drugih nenormalnih pokreta.

DIJAGNOSTIKA

Dijagnostičkim metodama može se odrediti točno gdje i nakojem mjestu je hernija diska te u kolikoj mjeri kompromitira sam živac.

Kompjuterizirana tomografija (CT) sastoji se od rendgenskog snimka tijela s kompjuterski preoblikovanjem slike u presjeke kralježnice. Ponekad se mijelogram izvodi tijekom CT skeniranja, u kojem se radiografsko bojilo ubrizgava u područje radi pružanja više detalja na strukturama kralježnice.

MRI pretraga. Magnetska rezonanca (MRI) pruža osjetljivu i točnu procjenu spinalnih živaca i anatomije, uključujući poravnavanje diska, visinu, hidrataciju i konfiguraciju.

Važno je napomenuti da nalazi ispitivanja na MRI pretrazi ili drugom dijagnostičkom testu sami po sebi nisu dijagnoza. Nalazi fizikalnog pregleda i pregled simptoma moraju odgovarati MR-u ili drugim nalazima testa kako bi se precizno utvrdio uzrok boli.Točna dijagnoza osnovnog uzroka boli i drugih simptoma je presudna, jer dijagnoza diktira učinkovite mogućnosti liječenja.

LIJEČENJE

Specijalizirana fizikalna terapija za kralježnicu ,koju koristimo u Aura centru,u najčešćim situacijama izvrsno liječi probleme sa hernijom diska.U najvećem broju slučajeva nakon odrađene rehabilitacije i edukacije pacijenata za vrijeme pacijenti se vraćaju normalnom načinu života.Modernim metodama liječenja,individualnim pristupom te godinama iskustva rada sa pacijentima naš centar se usavršio da u najkraćem vremenskom periodu vrate kvalitetnom životu većinu osoba s poteškoćama u kralježnici .

I na kraju da spomenemo još najteže oblike hernije diska,koje se nažalost znaju dogoditi…U takvim slučajevima je neizbježna operacija.Vrsta operacije ovisi o puno faktora.Ali u određenim situacijama je jednostavno neizbježna.