BURZITIS KOLJENA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Bursitis koljena je upala burze koljena ( male vrećice koja se nalazi u koljenu a koja je ispunjena tekućinom).Njezina primarna funkcija je smanjivanje trenja i pritiska između kostiju i tetiva u zglobu.Bursitis koljena uzrokuje bol i može ograničiti pokretljivost.

UZROCI

Razvoj bursitisa može biti posljedica izravnog udarca ili pada na koljeno. Takva ozljeda uzrokuje oštećenje krvnih žila koje obavijaju bursu, te dolazi do krvarenja u samu bursu. Bursa se puni krvlju i otiče što dovodi do njene upale. Dolazi do zadebljanja stijenki upaljene burse i do razvoja bursitisa. Zbog nakupljene krvi bursa postaje osjetljiva i bolna. Bursitis se može razvijati i postupno, bez vidljivog uzroka ili ozljede. Do upale burse dolazi zbog velikog trenja i pritiska na bursu, odnosno zbog dugotrajnog i učestalog trljanja patele o bursu ili zbog izravnog pritiska na bursu (npr. kod aktivnosti kao što su dugotrajno klečanje- profesionalno oboljenje parketara, keramičara, vodoinstalatera, vrtlara i sl.). Kod takvih aktivnosti, nakon nekog vremena, dolazi do iritacije i upale burse.

SIMPTOMI

-bol ( pri kretanju ili u težim slčajevima i u mirovanju).

-osjetljivost na dodir.

-oteklina.

Prvi simptomi bursitisa uključuju pojavu boli i otoka s prednje strane patele (koljena). Koljeno je osjetljivo na dodir. Bol je izraženija noću. Kod kroničnog bursitisa moguće je osjetiti izbočenje (kvrgu) ispod kože na pateli (zadebljani dijelovi bursine stijenke). Bursa se može povećavati ili smanjivati ovisno o razini aktivnosti, više aktivnosti (npr. klečanja) uzrokuje veći otok i povećanje burse. Ako dođe do infekcije burse, koljeno postaje otečeno, bolno, crveno i izrazito osjetljivo na dodir.

FAKTORI RIZIKA

-osobe koje dugo rade klečeći ( npr. vodoinstalateri,parketari,keramičari…).

-sportske aktivnosti ( kod kojih su česti sudari,ili udarci u koljeno, nogomet,odbojka…).

-prekomjerna tjelesna težina.

-artritis koljena.

LIJEČENJE

Bursitis se, u većini slučajeva, liječi neoperativno. Operaciji se pristupa ako bursitis ometa ili otežava aktivnosti, i ako dođe do infekcije burse. Neoperativni tretman započinje primjenom metoda za smanjenje upale i otklanjanje boli (primjena leda i protuupalnih lijekova). Potrebno je odmarati koljeno, odnosno smanjiti ili modificirati sve aktivnosti koje ga opterećuju (dugotrajno klečanje i pritisak na patelu). U nastavku tretmana se primjenu kineziterapijske vježbe istezanja i jakosti mišiće natkoljenice (kvadriceps) i potkoljenice. Oporavak se očekuje nakon nekoliko tjedana do 1 mjeseca. Rehabilitacija nakon operacije je nešto kompleksnija i dugotrajnija. Podrazumijeva individualizirani kineziterapijski program u trajanju od nekoliko tjedana do dva mjeseca nakon operacije.