BURSITIS KUKA

C:\Users\NN\Desktop\bursitis kuka.png

DEFINICIJA

Burze su male vrćice napunjene tekućinom koje su razasute po cijelom tijelu .Glavna funkcija im je smanjivanje trenja između pokretnih dijelova našeg tijela.Upalu jedne ili više tih vrećica nazivamo burzitis.

UZROCI

Prije svega to su fizičke traume,upale,loša postura,aktivnosti kod kojih se zahtjevaju brze izmjene pravca ( trčanje,košarka…),artritis kuka.

Češće oboljevaju žene nego muškarci.Najčešće se javlja između 40 i 60 godine života.

SIMPTOMI

Najčešće su povezani s jačinom upalnog procesa.Često se javlja oštra i jaka bol u području kuka ili stražnjice koja se širi na vanjsku stranu bedara i prema koljenu.Najčešće,bol se prilikom aktivnosti pogoršava te osobama onemogućuje normalno hodanje,sjedenje te ustajanje iz čučnja.

Ako je burza jače upaljena može izazvati lokalno crvenilo i osjećaj topline.Simptomi mogu značajno narušiti spavanje,pogotovo na boku.

LIJEČENJE

Za pravilno liječenje bitno je postaviti pravilnu dijagnozu.Iznimno je bitno liječiti uzrok bolesti.Akutni burzitis se liječi mirovanjem ili imobilizacijom uz lijekove.Kod kroničnog burzitisa liječenje je puno složenije.Za upite vezane uz burzitis kuka nazovite Aura centar.