BOLESTI RAMENA

(općenito)

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

Bitno je naglasiti da je bol u ramenima čest problem,ali kod velike većine odgovarajućim tretmanima i s vremenom,situacija će se pozitivno riješiti.Razni uzroci dovode do problema u ramenu.

U mladih osoba bol se događa vjerojatnije zbog nezgode ili ozljede. Isto tako s vremenom se događaju promjene u samoj zglobnoj hrskavici koje u starijih osoba dovode do oštećenja i kasnije razvijajanja tegoba.

Bolovi u ramenu najčešće se mogu opisati kao kratkotrajna bol koja se pojavljuje kao upozorenje za ograničenost pokreta u zglobu te kao dugotrajni i uporni bolovi koji su posljedica istrošenosti zglobne hrskavice. Istrošenost zglobne hrskavice uglavnom se javlja kod starijih osoba te kod aktivnih sportaša poput gimnastičara ili rukometaša. Potražite liječničku pomoć kako bol ne bi postala kronična, jer bolno rame može znatno narušiti kvalitetu života.

Žene imaju lošiju prognozu u liječenju bolnog ramena, a prognoza se dodatno pogoršava sa starenjem, pojavom bolova u području vrata te ozbiljnim i ponavljajućim simptomima tijekom prezentacije pokreta. Istraživanjem se nažalost nije dokazala korist rane ortopedske intervencije u poboljšavanju prognoze kada je riječ o bolovima u ramenu. U slučaju da konzervativne metode liječenja nisu djelotvorne, potrebno je razmatrati kirurška rješenja. 

ANATOMIJA

Rame je složena i izuzetno pokretna struktura našeg tijela.Sastoji se od dva zgloba:

glenohumeralni zglob – gdje se nalazi nadlaktica (humerus) ,te

akromioklavikularni zglob – gdje se vrh lopatice povezuje s ključnom kosti (klavikulom).

Snažno vezivno tkivo formira kapsulu ramena. Na taj način se dobiva čvrstoća samog zgloba.Zglobna kapsula obložena je sinovijalnom membranom. Proizvodi sinovijalnu tekućinu koja podmazuje i hrani zglob.Jake tetive, ligamenti i mišići također podržavaju rame i čine ga stabilnim.

UZROCI BOLOVA

Bol u ramenu javlja se kod različitih bolesti, te ju je bitno razlikovati. Ako je ta bol posljedica upale mišića – bit će dovoljno nekoliko dana štedjeti ruku i odmarati te se suzdržavati od radnji koje mogu pojačati intenzitet boli.

Međutim, ako je bol dugotrajna i traje duže od nekoliko tjedana ili mjeseci – vrijeme je da potražite liječničku pomoć. Bol u desnom ramenu javlja se kao posljedica burzitisa, sindroma smrznutog ramena, ozljede, sindroma karpalnog tunela te upale tetive. 

Trnci i peckanje u ramenu najčešće su znak da je u pitanju upala živca ramena, a kada je u pitanju živac nerijetko se javljaju bolovi u ramenu i ruci. Većinu pacijenata muče bolovi u ramenu tijekom noći, odnosno bolovi koji se manifestiraju osjećajem težine na ramenu prilikom pokušaja spavanja. 

Bol u ramenu pri podizanju ruke može biti posljedica gotovo svakog od niže u tekstu navedenih uzroka, a ako je bol praćena trzajem te ispadanjem predmeta iz ruke vrlo vjerojatno se radi o problemu koji uzrokuje živac. Neki od najčešćih uzroka boli u ramenu su:

Bursitis, tendonitis i sindrom sraza najčešće su dijagnoze, a mogu se javiti samostalno ili u kombinaciji.

Ruptura rotatorne manšete pojavljuje se kada su tetive rotatorne manšete odvojene od kosti. Kod ovog stanja ponekad će biti potreban i operativni zahvat.

Smrznuto rame dovodi do krutosti zgloba i ograničenja pokretljivosti ramena. Fizikalna terapija i istezanje vrlo su važni aspekti liječenja.

Kalcificirajući tendinitis ili kalcifikat u ramenu je stanje depozita kalcija unutar tetive, a najčešće u tetivama rotatorne manšete. Liječenje kalcificirajućeg tendinitisa ovisi o opsegu simptoma. Kalcij se najčešće deponira u tetivi m. Supraspinatusa.

Nestabilnost ramena mogu uzrokovati česte dislokacije, tj. traumatske ozljede.

Dislokacija ramena je ozljeda koja nastaje zbog odvojenosti vrha kosti ruke od lopatice.

Artroza akromioklavikularnog (AC) zgloba nastaje najčešće kao posljedica ozljeda i nestabilnosti AC zgloba.

Odvajanje labruma od kosti može se dogoditi iz više razloga, a liječenje ovisi o specifičnosti ozljede.

Slap lezija je odvajanje gornjeg dijela labruma, a najčešći uzrok je pad s ispruženom rukom.

Artritis ramena rjeđi je od artritisa koljena i kuka, no u teškim slučajevima može zahtijevati i operativni zahvat.