ARTRITIS RAMENA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

Milijuni osoba u svijetu boluje od najčešćeg oblika artritisa koji se naziva osteoartritis.Ista bolest najčešće pogađa i samo rame.Nastaje kada se zaštitna hrskavica, koja se nalazi na krajevima kostiju u zglobu, istroši tijekom vremena. Ona u zglobovima ima zaštitnu funkciju, te njenim nestankom dolazi do sraza između dvije kosti. Iako se može pojaviti u bilo kojem zglobu u tijelu. Na simptome OA se može učinkovito utjecati, iako se proces bolesti ne može zaustaviti. Redovita tjelesna aktivnost, održavanje zdrave tjelesne težine i drugi postupci mogu usporiti napredovanje bolesti, smanjiti bol i poboljšati funkciju.

Artritis ramena se najčešće događa u fazama.Prva faza je ,kada hrskavica koja okružuje zglob,postane mekana.U drugoj fazi nastaju pukotine na površini hrskavice.Treća faza je karakterizirana potpunim pucanjem hrskavice. A zadnja ili četvrta faza je kada smane hrskavice nema,odnosno nema zaštitnog sloja na kosti.

UZROCI

Uzroci boli u ramenu su brojni. Neki od najčešćih su:

 –  tendinitis, tendinopatija ili ruptura tetiva rotatorne manžete, osteoartritis, burzitis, išćašanje ili dislokacija ramena, prijelomi u ramenu, adhezivni kapsulitis (tzv „smrznuto rame“), septički artritis, ozljeda hrskavice ramena, avaskularna nekroza.

–  upalne reumatske bolesti: reumatoidni artrits, polimijalgija, septički artritis.

–  bolesti okolnih struktura: ozljede brahijalnog pleksusa, cervikobrahijalni sindrom.

–  bolesti drugih organa: srčani udar, upala žučnog mjehura, itd.

DIJAGNOSTIKA

Nekoliko pretraga se preporučuje prilikom dijagnostike ,ali najčešće se prvo radi rtg snimanje ramena pa po potrebi magnetska rezonanca.

KADA PO STRUČU POMOĆ?

Ako niste sigurni u uzrok boli u ramenu, svakako posjetite liječnika jer liječenje mora biti usmjereno na specifičan uzrok problema.

Kontaktirajte nas imate li bilo koju od ovih tegoba:

  • bol u ramenu dok se odmarate
  • pucketanje u ramenu prilikom pokreta
  • bol u ramenu koja traje nekoliko dana
  • otekline oko zgloba
  • nemogućnost podizanja ruke
  • ozljedu koja je uzrokovala deformitet zgloba
  • nemogućnost uobičajenog korištenja ruke