ARTRITIS LAKTA

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

Artritis je stanje kada je lakat bolan,otečen i izuzetno osjetljiv na dodir.Najčešći tipovi artritisa su osteoartritis i reumatoidni artritis.Kod osteoartritisa glavni uzrok problema je uništavanje zglobne hrskavice a kod reumatoidnog artritisa je problem u imunološkom sustavu organizma koji napada sam zglob.

SIMPTOMI

Bolest počinje postupno uz poremećaj općeg stanja zdravlja. Potom se javlja karakteristična jutarnja ukočenost u zglobovima. Slijedi pojava boli u zahvaćenim zglobovima, a nakon nekog vremena i prve vidljive promjene – otekline zglobova .Upala može zahvatiti sve zglobove u kojima buja bolesno, upalno tkivo. Dolazi do razaranja zglobne hrskavice, a javljaju se i deformacije zahvaćenih zglobova. Upala zahvaća i tetive i mišiće u okolici zglobova, pa se često stvaraju i čvorići u potkožnom tkivu (najčešće oko lakta). 

Reumatoidni artritis obično napreduje «u mahovima»: razdoblja brzog napredovanja bolesti izmjenjuju se s razdobljima njenog smirivanja. No, razorne promjene u zglobovima ostaju i svakim se novim naletom bolesti pogoršavaju, pa se postupno razvijaju deformacije i invalidnost. 

FAKTORI RIZIKA

Čimbenici za nastanak bolesti su:

-genetska predispozicija- takva vrsta predispozicije može uvjetovati nastanak bolesti.

-dob-rizik od nastanka bolesti se povećava s godinama.Starije dobne populacije imaju veću mogućnost za pojavu bolesti.

-spol-žene imaju veću mogućnost nastanka bolesti.

-predhodna ozljeda zgloba.

-prekomjerna tjelesna težina.

LIJEČENJE

U terapiji se najčešće primjenjuju lijekovi kojima se razvoj bolesti može usporiti, a u nekim slučajevima i zaustaviti. U liječenju bolesti fizikalna terapija ima ključno mjesto.Sve one metode koje koristimo u Aura centru značajno poboljšavaju upalu te na kraju krajeva dovode do znatnog usporavanja bolesti.Uz poštedu zahvaćenih zglobova , i vježbe medicinske gimnastike (kineziterapija), većina bolesnika mora uzimati i lijekove: protuupalne “antireumatike”, soli zlata, hidroksiklorokin, sulfasalazin, kortikosteroide, citostatike, imunosupresive. Prva i nezaobilazna stepenica u liječenju reumatoidnog artritisa su lijekovi iz skupine protuupalnih antireumatika. Oni učinkovito suzbijaju simptome upale, a ublažavaju i neke druge manifestacije reumatoidnog artritisa. Na žalost, zbog brojnih nuspojava tih lijekova, ne preporučuje se uzimati ih tijekom duljeg vremenskog perioda. Postoje li izrazita oštećenja nekog zgloba, treba poduzeti kirurško liječenje

Sve je više kliničkih ispitivanja koja govore o koristi primjene omega-3 i omega-6 masnih kiselina kod osoba koje boluju od reumatoidnog artritisa. Pretvorbom tih višestruko nezasićenih masnih kiselina u organizmu nastaju prostaglandini (tvari slične hormonima), koji imaju protuupalno djelovanje. Na taj način, omega-3 i omega-6 masne kiseline ublažavaju upalne simptome reumatoidnog artritisa, što je u ispitivanjima objektivno zabilježeno kao smanjenje otoka bolesnih zglobova.