ANKILOZANTNI SPONDILITIS

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

DEFINICIJA

-je upalna bolest koja s napredovanjem i godinama može uzrokovati spajanje nekih kralježaka u kralježnici.Ovo spajanje čini kralježnicu manje fleksibilnom i može rezulitrati pognutim položajem prema naprijed.Ako je bolest više u torakalnom dijelu osobe mogu imati poteškoća sa disanjem.

U užem smislu, ankilozantni spondilitis je oblik kronične upale kralježnice i njezinih spojeva sa zdjelicom. Upala izaziva boli utrnulost u i oko kraljžničkog stupa. Međutim, vremenom upala može voditi potpunom okoštavanju (spajanju) kralježaka, procesu koji se naziva ankilozom.Ankiloza dovodi do potpune nepokretnosti kralježnice. Ankilozantni spondilitis je sustavna bolest, što znači da može djelovati i na druga tjelesna tkiva, dakle može izazvati upalu ili ozljede drugih zglobova, kao i drugih tjelesnih organa, posebno očiju, pluća i bubrega. Simptomi su mu veoma slični onima u ostalih artritičnih oboljenjima.

-češće pogađa muškarce nego žene.Simptomi se najčešće počinju manifestirati u starijoj životnoj dobi.

Ne postoji lijek za ovu bolest , međutim pravovremenim djelovanjem može se znatno usporiti.

SIMPTOMI

-bol i ukočenost donjeg dijela kralježnice ili u kukovima,posebno ujutro ili nakon razdoblja neaktivnosti.Bol i umor u vratu su česti simptomi.S vremenom se simptomi pogoršavaju.

Najčešće se događaju u donjem dijelu kralježnice i prema zdjelici.Kronična iscrpljenost se isto tako može javiti dosta često. Upala kralježnice izaziva bol u donjem dijelu leđa,vratu i ostalim dijelovima kralježničkog stupa. Bol se obično javlja postupno i tijekom vremena pogoršava. Uz bol se javlja i ukočenost bolnog dijela tijela, ali obje često popuštaju pri tjelesnoj aktivnosti i nakon jutarnjeg tuširanja toplom vodom. Kod težih oblika upale kralježnice može doći i do spajanja kralježaka i potpune nepokretnosti kralježnice. Kod osoba koje boluju od ankilozantnog spondilitisa može se javiti i artritis u ostalim zglobovima, što je učestalije kod žena. Ostala područja koja spondilitis može zahvatiti su oči, srce i bubrezi. U bolesnika se može javiti upala očne šarenice, iritis. Njega obilježava crvenilo i bol u oku, posebno pri jakom svjetlu. Pored šarenice, upala može zahvatiti i mišić očne leće i mrežnicu.

UZROCI

-nema poznati specifični uzrok,ali čini se da genetska predispozicija ima veliku ulogu u nastanku bolesti. Uzrok možemo pronaći u nekoj predhodnoj bakterijskoj infekciji ili mikrobiološkom oboljenju, gdje dolazi do aktiviranja autoimunog sustava koji se više nije u stanju “isključiti” ni kad je početna infekcija izliječena. Ta kontinuirana aktivnost autoimunog sustava u nedostatku aktivne infekcije za posljedicu ima kroničnu upalu tkiva,upalnu autoimunu bolest.