AKUTNE OZLJEDE PATELE

 

C:\Users\NN\Desktop\thumbnail.png

Svaka ozljeda kosti patele ili zgloba koljena naziva se akutna ozljeda patele. Akutna ozljeda se odnosi na ozljede koje se sa svojim manifestacijama traju do 4 tjedna.

Kost patele služi kao zaštitni štit ostatku zgloba koljena i mekim tkivima i ugrađuje se u tetive patele i kvadricepa. Na patelu utječe svaki udar na prednji dio koljena, kao i ozljede kosti vezane za njegove tetive.

UZROK:

-iznenadni udarac u koljeno.

-pad na koljeno.

-snažna kontrakcija mišića kvadricepsa koje iznenada povuče tetivu patele i uzrokuje ozljedu.

-dislocirano koljeno.

-prijelom patele- pritisak, udarac ili kontakt uzrokuje da se patela djelomično pukne.

-chondromalacia patellae. Nedavni udar ili pritisak uzrokuju upalu donje strane patele.

Specifični simptomi i liječenje uvelike će ovisiti o težini ozljede.

Osobe s akutnim patelarnim ozljedama mogu osjetiti jednu ili neku kombinaciju sljedećih simptoma:

-bol u koljenu pri kretanju.

Pojedinci koji su pretrpjeli akutnu patelarnu ozljedu mogu osjetiti bol u koljenu pri kretanju. U slučaju dislokacije ili patelarne chondromalacije, bol će biti oštra, ali smiruje se s odmorom. Prijelomi patele, s druge strane, imaju tendenciju da uzrokuju oštru bol odmah nakon ozljede, a tijekom cijelog liječenja moguća je neprestana bol. Bol se može pojačati osobito pri hodanju stepenicama ili nizbrdicama ili pri hodanju po neravnoj površini.

-lokalizirana osjetljivost. Obično će koljeno biti bolno palpacijom (čvrst dodir) oko ozlijeđenog područja.

-oticanje koljena. Gotovo svi sportaši s akutnim ozljedama patele doživljavaju oticanje na prednjem dijelu koljena. Što je teža ozljeda, to će biti veći oteklina, a značajno natečenost može otežati savijanje koljena. Oticanje je obično najizraženije odmah nakon ozljede, iako će lom i dislokacija također uzrokovati generalizirano oticanje koljena.

-slabost.

-nemogućnost ispravljanja nogu. Sportaši s akutnim ozljedom patele mogu otkriti da ne mogu potpuno saviti zglob koljena ili ispraviti nogu. To se može pogoršati oticanjem koljena.

-nemogućnost hoda. Osjetljivost koljena zajedno s ozljedom može onemogućiti sportašu da svoju punu težinu stavi na zglob koljena.

Što učiniti kada se sumnja u akutnu patelarnu ozljedu

Tretman varira ovisno o određenoj ozljedi (npr. prijelom, dislokacija itd.). Početni tretman će vjerojatno uključivati:

Nesteroidni protuupalni lijekovi (NSAID), kao što je ibuprofen, mogu se dati radi rješavanja bolova u koljenu ili početnog oticanja.

RICE metoda (odmor, led, kompresija i visina) može se koristiti za smanjenje oteklina oko ozlijeđenog područja.

Ako se sumnja na lom, koristite štake ili nemojte nositi težinu dok to ne ocijeni dobavljač s traumatizmom koljena.

Opterećivanje zgloba koljena može pogoršati ozljedu, pa svakog sportaša s sumnjom u akutnu ozljedu patele treba pažljivo prevesti liječniku na daljnju procjenu.